Monthly Archive

2019

Welcome to our Archives page. On this page you will find a total of 51 of our articles broken down into Months and Years.
Mediji o nas
Super User
15

Za zapornika porabimo štirikrat več kot za starostnika

Prispevek Neve Železnik v reviji Zarja, 28.5.2019 Zarja 33349.07 KB... read more..

Novice
Super User
29

Skrb za starejše - Odstop javnega pisma društva Srebrna nit, naslovljenega na vlado

PRVI odziv na naše zadnje javno pismo predsedniku Vlade in politikom   ZADEVA: Odstop javnega pisma društva Srebrna nit, naslovljenega na vlado Spoštovani, v Kabinet predsednika Vlade Repub... read more..

Novice
Super User
23

Javno pismo - Kaj moramo narediti takoj

Javno pismo predsedniku vlade RS gospodu Marjanu Šarcu, Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvu za zdravje, Varuhu človekovih pravic, Zavodu za zdravstveno zavarov... read more..

Novice
Super User
21

Javno pismo predsedniku Vlade Republike Slovenije, ministricam in ministrom, poslankam in poslancem

Spoštovani, pošiljamo vam javno pismo (s prilogo - javnim pismom z maja 2019) s konkretnimi vprašanji, na katere pričakujemo odgovore in predvsem aktivnosti. Vljudno prosimo, da pismo posredujete pr... read more..

Novice
Super User
60

Sestanek predstavnikov Srebrne niti s predstavniki MO Kranj 6. 6. 2019

Sestanek je bil sklican na pobudo Srebrne niti, ki je v medijih zasledila namero Mestne občine Kranj, da poiščejo investitorja in koncesionarja za gradnjo doma starejših. Predstavniki Srebrne niti (Ž... read more..

Novice
Super User
79

Obisk DEOS Center starejših Cerknica

Tri predstavnice Društva Srebrna nit (Biserka Marolt Meden, Darinka Klemenc in Neva Železnik) smo 19. junija letos, na povabilo vodstva, obiskale DEOS Center starejših Cerknica. Po pogovoru z vodstvo... read more..

Novice
Super User
65

Srebrna nit pri Zagovorniku načela enakosti

Na povabilo strokovne službe sta se predsednica Biserka Marolt Meden in dr. Katerina Vidner Ferkov, 17. 6. 2019 udeležili informativnega sestanka s strokovnimi sodelavci Zagovornika načela enakosti. ... read more..

Novice
Super User
86

Obisk Doma starejših občanov v Črnomlju

Tri predstavnice Društva Srebrna nit (Biserka Marolt Meden, Katarina Vidner Ferkov in Neva Železnik) smo 10. junija letos, na povabilo vodstva, obiskale Dom starejših občanov Črnomelj. Po ogledu doma... read more..

Novice
Super User
58

Izjava Srebrne niti - Proti nasilju nad starejšimi

Svetovni dan boja prosi nasilju nad starejšimi Starejši potrebujejo varno, toplo, nenasilno okolje V Srebrni niti na več področjih skrbno spremljamo dogajanje, vezano na skrb za starejše, opozarjamo... read more..

Novice
Super User
41

Javno pismo Srebrne niti - Sprememba nadzora v socialnovarstvenih zavodih

Spoštovani, ne bomo utihnili in še naprej bomo opozarjali, kaj je treba nujno spremeniti na področju skrbi za starejše. Na "žuganje", da bodo ukrepali s pravnimi stredstvi, smo se odzvali tako, da k... read more..

Mediji o nas
Super User
82

Bodo morali upokojenci na ulice?

Prispevek Jelke Sežun v reviji Zarja, 28.5.2019   Stran 1382.61 KB Stran 2565.72 KB... read more..

Novice
Super User
56

Vabilo na okroglo mizo o socialni izključenosti starejših

Zavod OPRO, društvo UP-ornik in ustanova Državljani sveta v torek, 4. junija ob 17:00 v Centru kulture Španski borci organizirajo pogovor z naslovom Ko kino in frizer postaneta razkošje: polepšajmo je... read more..

Novice
Super User
137

Ravnanje v domu za starejše

Mama prebiva v Domu starejših občanov Bokalce, Ljubljana, na varovanem oddelku - tako imenovani bivalni enoti za stanovalce z demenco. Ima demenco : sedaj ne hodi več , ne zmore jesti sama, tudi govor... read more..

Novice
Super User
110

Javno pismo Srebrne niti št 4 - Kaj moramo takoj narediti v domovih starejših in za starejše

Spoštovani vsi, naj začnem z besedami, ki jih je zapisal prof. dr. Ignacij Voje, oskrbovanec doma starejših, v januarskem pismu vsem odločevalcem v Sloveniji: "Verjemite pa, da nam bo enkrat dovolj.... read more..

Novice
Super User
63

Vabilo na novinarsko konferenco - 22.5.2019

Spoštovani, starejši nimamo časa, da bo napisanih še nekaj strategij in akcijskih načrtov, v praksi pa se ne bo nič spremenilo! Oziroma se spreminja, kot nas obveščajo oskrbovanci domov starejših in ... read more..

Mediji o nas
Super User
79

Bavbav, trojanski konj in zloraba strahov

Prispevek Andreja PleterskegaSobotna priloga Dela, 11. 5. 2019 Javna diskusija v Sloveniji o tem, ali zakonsko urediti pomoč pri dokončanju življenja, ali vztrajati pri sedanjem stanju neurejenosti... read more..

Mediji o nas
Super User
87

Odločitev za evtanazijo bi bila moja zavestna odločitev

Pred letom dni se je javnosti dotaknilo pismo akademika dr. Janka Pleterskega, ki je državni zbor pozval, naj ljudem omogoči, da bodo lahko sami odločili o koncu življenja. Profesor dddr. Andrej Pl... read more..

Novice
Super User
72

Prvi informativni obisk

Štiri predstavnice Društva Srebrna nit so na povabilo vodstva 13. maja letos obiskale Dom Tisje Litija.   V štiriurnem ogledu doma, pogovoru z vodstvom, zaposlenimi in stanovalci smo odgovori... read more..

Novice
Super User
81

Evtanazija - Pravica do smrti ali smrt pravičnosti

Pogovor  prof. dr. Igor Pribac in  prof. dr. Matjaž Zwitter, ki je potekal v okviru študentskega projekta Filozofija gre v svet.  ... read more..

Novice
Super User
61

Poročilo novinarske konference - 5.000 podpisov peticije za pravno ureditev pomoči pri dokončanju življenja

5.000 podpisov peticije za pravno ureditev pomoči pri dokončanju življenja Ljubljana, 18. april 2019. Novinarska konferenca je bila sklicana z namenom, da predstavimo povzetek mnenj, ki so jih zapis... read more..

Novice
Super User
52

Vabilo na novinarsko konferenco - 18. april 2019

5.000 podpisov peticije za pravno ureditev pomoči pri do-končanju življenja VABILO Vabimo vas na novinarsko konferenco, na kateri bomo predstavili povzetek mnenj, ki so jih zapisali podpisniki petic... read more..

Novice
Super User
109

Sestali smo se z ministrom za zdravje Alešom Šabedrom

Povabljeni smo bili na sestanek, na katerem smo ministru izročili pismo v priponki, v katerem smo zapisali, kaj vse bi bilo treba nujno urediti na področju zdravstvenega varstva starejših. Po daljši ... read more..

Novice
Super User
51

Javno pismo - Pridobitev evropskih sredstev za gradnjo novih domov za starejše

Javno pismo predsedniku vlade RS gospodu Marjanu Šarcu, Ministrstvu za zdravje, Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Va-ruhu človekovih pravic in kandidatom za evropske pos... read more..

Novice
Super User
50

Javno pismo - Konec diskriminacije in oderuštva starejših

Javno pismo predsedniku vlade RS gospodu Marjanu Šarcu, Ministrstvu za zdravje, Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Va-ruhu človekovih pravic, Zavodu za zdravstveno zavaro... read more..

Mediji o nas
Super User
97

Val polemik v Španiji.

Video posnetek, kako soprog svoji ženi omogoči zaužitje večje doze zdravil, je sprožil val polemik v Španiji.   Njegova žena je trpela za hudo obliko multiple skleroze. Nato se je gospod pre... read more..

Mediji o nas
Super User
94

Evtanazija v Sloveniji?

Stališča in razmišljanja   Upokojena učiteljica Alenka Čurin Janžekovič, ki ima neozdravljivo bolezen, si v Švici ureja dokončanje svojega življenja s samomorom s pomočjo, ker pri nas zakonod... read more..

Mediji o nas
Super User
108

Evtanazija - podkast (10) Govori molk/z Mišo Molk

Življenje je lepo, dokler traja. Pa je to res? Ja, seveda, vsi si želimo čim dlje bivati na tem svetu. Vztrajati. Doživeti še en dan, še eno noč. Še zadnjič ujeti pogled ljudi, ki jih maramo. Tako si ... read more..

Priporočamo v branje
Super User
125

Majda Hrženjak (ur.): RAZSEŽNOSTI SKRBSTVENEGA DELA

Prodorna teoretska in empirična feministična študija sistemov blaginje, etike skrbi in državljanstva postavlja koncepta skrbi in skrbstvenega dela v središče analize družbene neenakosti. Opozarja, d read more..

Mediji o nas
Super User
130

Reševanja vprašanja dolgotrajne oskrbe se še ni nihče resno lotil

Sobotni Dnevnikov izbor o skrbi za starejše v naši državi Slovenska politika že petnajst let razpravlja o potrebi po zakonu o dolgotrajni oskrbi, a sprejeti ga do zdaj ni uspelo še nobeni vladi. &... read more..

Mediji o nas
Super User
70

Pomoč pri samomoru v Švici

V Sloveniji se v razpravi o evtanaziji, ki poteka zadnje mesece, kot zglede iz tujine najpogosteje omenja Nizozemsko in Švico. V Švico se je podala ekipa 24UR Fokus, in sicer v ustanovo Dignitas, kamo... read more..

Rezultati 1 - 30 od 51

Pohvale, pripombe, predlogi

Spoštovani,

v Srebrni niti – Združenju za dostojno starost si prizadevamo, da bi v prizadevanjih za izboljševanje kakovosti življenja starejših zadostili potrebam po čim bolj koristnih vsebinah našega dela in da bi dosegli čim širši krog zainteresiranih, zato vas vabimo, da nam posredujete svoje pohvale, pripombe, predloge za izboljšanje tako vsebin našega dela kot spletnih strani.

Za sodelovanje se vam prijazno zahvaljujemo.