Monthly Archive

2020

Welcome to our Archives page. On this page you will find a total of 53 of our articles broken down into Months and Years.
Mediji o nas
Super User
8

Naš pogovor - Vzajemnost 7/8 2020

Kot da bi bili povsod odveč Strategije na papirju in posveti niso dovolj, treba je določiti prioritete v družbi, zagotoviti denar v proračunu in ukrepati takoj, če resnično želimo dobro starejši... read more..

Novice
Super User
32

Sklep sveta stanovalcev doma dr. Jožeta Potrča Poljčane

Svet stanovalcev Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane je na svoji redni seji, dne 1. 6.2020 sprejel naslednji sklep: »Stanovalci Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane: PREPOVEDUJEMO  vpogled v naše zdravs... read more..

Novice
Super User
45

Izjava Srebrne niti na novinarski konferenci 30.6.2020

Slovenski kodeks zdravniške etike ne preprečuje diskriminiranja starejših. Čeprav je Zakon o pacientovih pravicah pred 12 leti pravno prenesel pravico odločanja o lastni zdravstveni usodi na pac... read more..

Novice
Super User
64

Pobuda Srebrne niti Varuh starejših - pričakujemo odgovor

Spoštovani gospod predsednik vlade Janez Janša, septembra 2019 smo na tedanjega predsednika vlade naslovili pobudo o ustanovitvi instituta varuha starejših. Zapisali smo, da pričakujemo, da jo bodo z... read more..

Novice
Super User
126

Ravnanje predsednika republike

Spoštovani, prejel sem odgovor Zdravstvenega inšpektorata v zadevi, o kateri ste tudi vi v Srebrni niti napisali javno pismo. Spodaj je moj komentar in pismo inšpektorata:https://vezjak.com/2020/05/... read more..

Novice
Super User
100

Javno pismo - Črpanje EU sredstev v korist starejših

Javno pismo Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez JanšaPodpredsednica Vlade RS Aleksandra PivecMinister brez resorja Zvonko Černač, pristojen za strateške projekte in kohezijoMinister za delo, d... read more..

Mediji o nas
Super User
83

Potrebujemo ministrstvo za starejše

V enem od domov starejših živi mama s prvo stopnjo Alzheimerjeve demence.Skrbi me zanjo. Odkar so zaradi koronavirusa prepovedani obiski, skoraj vsak dan vprašam zaposlene, kako je z njo. Pa mi kot po... read more..

Novice
Super User
510

Pismo predsedniku vlade g. Janezu Janši

Spoštovani predsednik vlade, gospod Janez Janša, v Društvu Srebrna nit – Združenju za dostojno starost že več kot 3 leta predlagamo in opozarjamo na nujne spremembe v skrbi za starejše, še posebej v ... read more..

Novice
Super User
196

Predlogi Srebrne niti za bolj humane in varne obiske bližnjih v domovih starejših

Spoštovani, končno so dovoljeni obiski v domovih starejših. Veliko dobrih praks, lepih zgodb, ki jih spremljamo v medijih. A tudi veliko žalosti, razočaranj. V želji, da morda spremenimo neprijazne p... read more..

Novice
Super User
117

Starejšim prijazni - pobuda Univerze Maribor

 Spoštovana članica, spoštovani član Srebrne niti, z vami bi radi delili informacijo, da je 1. maja letos Center za zaslužne profesorje in upokojene visokošolske učitelje Univerze Maribor postal read more..

Novice
Super User
107

Dovolj je bilo

Dovolj je bilo. Upor do konca. Kako smo ljudje čudni, da se ob grožnji smrti zaradi virusne bolezni in masovnega strahu, pustimo naivno zapreti in se odpovedati svobodi. Danes se mi zdi, da se je ta o... read more..

Novice
Super User
93

Drugo pismo stanovalcev Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane

Pismo stanovalcev Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane, ministru za zdravje, gospodu Tomažu Gantarju in ministru za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti, gospodu Janezu Ciglerju Kralju. Zadeva... read more..

Novice
Super User
42

Želimo krepiti medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost

Srebrna nit je zaskrbljena zaradi izjave vodje strokovne skupine na Ministrstvu za zdravje red. prof. dr. Bojane Beović v zvezi z njenim priporočilom o razseljevanju večgeneracijskih družin v času epi... read more..

Novice
Super User
120

Odgovor Varuha človekovih pravic RS - neprimernost ukrepa omejevanje časa nakupovanja za starejše

Spoštovani, Varuhu človekovih pravic Republike Slovenije (v nadaljevanju: Varuh) ste posredovali svoje pomisleke o ukrepu, ki naj bi bil namenjen preprečevanju širjenja nalezljive bolezni in ki ... read more..

Novice
Super User
53

Kako smo preživljali korono v večstanovanjskih stavbah v Ljubljani?

Spoštovani, Če prebivate v Ljubljani v večstanovanjski stavbi (več kot 8 stanovanj), vas vabimo k izpolnjevanju ankete o življenju v času korona krize. Anketa je anonimna, vzela vam bo približno 10 m... read more..

Novice
Super User
141

Javno pismo - nujne aktivnosti za starejše

Predsednik vlade RSMinister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnostiMinister za zdravjeSkupnost socialnih zavodov SlovenijeVaruh človekovih pravicMediji Kaj moramo narediti, da se v prih... read more..

Novice
Super User
127

Drama bere za ranljive skupine

Spoštovani, čas, ki nam preprečuje življenje, kot smo ga bili vajeni pred epidemijo koronavirusa, poskušamo ublažiti tudi kulturno-umetniške ustanove po svetu in doma. Tudi v SNG Drama Ljub... read more..

Novice
Super User
35

Ob dnevu Evropske medgeneracijske solidarnosti

V Srebrni niti - Združenju za dostojno starost želimo ob 29. aprilu - dnevu Evropske medgeneracijske solidarnosti opozoriti na aktualno dogajanje v R Sloveniji, vezano na epidemijo s coronavirusom na ... read more..

Novice
Super User
61

Dovolj je...

DOVOLJ JE…   - Dovolj je poročil v katerih »z olajšanjem« poročajo: »..da so nove primere okuženih zabeležili le v domovih za starejše občane (DSO).« Sprašujem se kakšna družba smo postali? D... read more..

Novice
Super User
59

Nov program za starostnike na ARS

V sodelovanju s strokovno javnostjo na ARS - 3. programu Radia Slovenija oblikovan nov program za starostnike, še posebej tiste v domovih za starejše   Spoštovani! Oblikovati programski sklop ... read more..

Novice
Super User
156

Pismo iz doma starejših

Javno pismo stanovalcev Doma dr. Jožeta potrča Poljčane ministru za zdravje, gospodu Tomažu Gantarju, in ministru za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti, gospodu Janezu Ciglarju Kralju.... read more..

Novice
Super User
391

Javno pismo predsedniku RS g. Borutu Pahorju

Spoštovani predsednik RS Borut Pahor, v Srebrni niti - združenju za dostojno starost spremljamo vaše obiskovanje domov starejših oziroma nastopov na dvoriščih teh domov; sledimo vašemu prepevanju in ... read more..

Novice
Super User
101

OBRATOVALNI ČAS TRGOVIN IN DOMNEVNO KRŠENJE PRAVIC STAREJŠIH

Številka: 092-192/2020/2 (141-12)Datum: 14. 4. 2020 Zadeva: Obratovalni čas trgovin in domnevno kršenje pravic starejših - odgovor Prejeli smo vaše javno pismo, s katerim opozarjate na diskriminacij... read more..

Novice
Super User
108

Nujna pomoč domovom starejših

Spoštovani,    v Srebrni niti ocenjujemo (na podlagi pogovorov z direktoricami in  s stanovalci v domovih, sorodniki stanovalcev v domovih, e-pisem idr.), da, kljub temu, da se trud... read more..

Mediji o nas
Super User
122

Val 202: Starostnikom dajemo premajhno pozornost

Biserka Marolt Meden je humanitarka, prostovoljka, skupaj s sodelavkami je postavila materinski dom v Sloveniji, sodelovala pri izgradnji Pediatrične klinike in bila njena poslovna direktorica. Zdaj j... read more..

Novice
Super User
317

Tudi Informacijska pooblaščenka meni, da ima Srebrna nit prav

Zadeva: Izvajanje 2.a člena Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji Spoštovani, Informacijski pooblaščenec (IP) prejema vprašanja in iz... read more..

Novice
Super User
122

Spremljanje položaja starejših v času epidemije koronavirusa

Spoštovani, zagovornik načela enakosti je bil s terena seznanjen, da imajo starejši, nosečnice ter osebe z invalidnostmi zaradi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storit... read more..

Novice
Super User
92

Javno pismo - Srebrna nit opozarja na diskriminacijo starejših v zvezi z obratovalnim časom trgovin

Spoštovani, Srebrna nit se zahvaljuje vsem, ki "upravljate" z epidemijo in skrbite, da bomo vsi državljani lažje prebrodli krizo, ki jo povzroča koronavirus. Kljub temu pa želimo opozoriti na diskri... read more..

Novice
Super User
247

Javno pismo Srebrna nit - Česa ne smemo dovoliti

Spoštovane članice in člani, upam, da ste vsi zdravi in vsi skupaj težko pričakujemo poletje, ko bo koronavirus zagotovo premagan. V Izvršnem odboru Srebrne niti spremljamo vse ukrepe, ki še posebej... read more..

Novice
Super User
74

Naredimo zaščitno masko zase in druge

Spoštovani! Ljudje mi poročajo, da npr. prodajalke, ker nimajo drugih mask, nosijo maske iz čistilnih robčkov, ki se jih izreže ob strani. Kar je seveda popolnoma v redu, samo da se zaščitijo. SITUA... read more..

Rezultati 1 - 30 od 53