Monthly Archive

2021

Welcome to our Archives page. On this page you will find a total of 79 of our articles broken down into Months and Years.
Novice
Biserka Marolt Meden
471

Novoletno voščilo Srebrne niti

Spoštovani,za nami je že drugo naporno leto, zaznamovano z virusom, ki nam otežuje življenje, onemogoča druženje in povečuje osamljenost ljudi. Vsi pa smo bili za marsikaj prikrajšani. Srebrna nit - ... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
525

Izjava Srebrne niti - Ne strinjamo se z ugotovitvami Zagovornika načela enakosti

Z začudenjem in ogorčenjem smo brali izjavo za javnost Zagovornika načela enakosti (v nadaljevanju zagovornik) z dne 21. 12. 2021 in nato njegovo odločbo, s katero je zavrnil očitke o diskriminaciji p... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
424

Alenka Terlep 13. 12. 2021 Postavljeni temelji za ureditev dolgotrajne oskrbe – vrabec v roki? Zakon o dolgotrajni oskrbi je sprejet, vzdržno financiranje in merila za upravičenost bo treba še doreči.

Kaj nam bo v resnici prinesel Zakon o dolgotrajni oskrbi? Kaj bo drugače morda že jutri in ali bo, ko bo šlo za skromno skrb za starejše, odslej konec vseh izgovorov, češ da bo to urejeno z zakonom? S... read more..

Priporočamo v branje
Biserka Marolt Meden
1609

Sam bog naj jo bere

Alenka Čurin Janžekovič Ta knjiga je moje poslovilno pismo. Želim jo držati v rokah, preden se odpravim na zadnjo pot. Upam in želim si, da bo družba prepoznala, da je dostojen konec veliko bolj hum... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
565

Zakon o dolgotrajni oskrbi je sprejet. In kaj zdaj?

Starejši nismo bili dovolj slišani in naše pripombe niso bile dovolj upoštevane. Ugotavljamo, da je starizma in že kar diskriminacije starejših, kljub lepim besedam, vedno več. Pričakujemo, da se bo t... read more..

Priporočamo v branje
Biserka Marolt Meden
752

Univerzalne temeljne storitve

Anna Coote in Andrew Percy sta avtorja knjige Univerzalne temeljne storitve, v kateri postavljata na dnevni red novo politiko, imenovano univerzalne temeljne storitve, ki naj bi nadomestile in zmanjša... read more..

Priporočamo v branje
Biserka Marolt Meden
652

Kavni krog

Kratke zgodbe avtorice Barbare Hanuš, ki nas popelje med gospe iz doma starejših v malem obmorskem mestu, ki se zbirajo ob jutranji kavi. Z njimi se vračamo v preteklost in spoznavamo, da je darilo, k... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
403

Dolgotrajna oskrba, okrogla miza EU parlament

Četrtek, 2. december od 14. do 16.30 ure po zoomu: Topic: Long-Term Care Conference Time: Dec 2, 2021 02:00 PM Prague Bratislava   Join Zoom Meeting https://zoom.us/j/96188139273?pwd=aStOMTl... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
410

Dolgotrajna oskrba kot univerzalna temeljna storitev - okrogla miza

V zavodu OPRO v sredo, 1. decembra ob 18:00, na spletu (pogovor se bo v živo predvajal na  Opro Facebook profilu in na profilu Mestne knjižnice Ljubljana) pripravljajo pogovor Dolgotrajna oskrba ... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
555

Predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi uporabnikom ne bo prinesel boljših in dostopnejših storitev

LJUBLJANA, 19. november 2021 – Skupnost socialnih zavodov Slovenije, Amnesty International Slovenije, Sindikat upokojencev Slovenije, Socialna zbornica Slovenije, Društvo Srebrna nit – Združenje za do... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
471

EN odstotek dohodnine za delovanje Društva Srebrna nit – Združenja za dostojno starost

Naše društvo je 12. maja 2021 prejelo odločbo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki nam je priznalo status nevladne organizacije (NVO) v javnem interesu. Ta odločba, ozir... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
411

Čas je, da proračun z rebalansom poveča sredstva, namenjena socialni oskrbi starejših

Pridružujemo se protestom tako Sindikata upokojencev Slovenije, ki opozarja na vedno večjo revščino med upokojenci, kot tudi Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, kjer vedo, kako težko posamezniki in... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
472

Podnapisi slovenskih nadaljevank, filmov in drugih oddaj

Na Srebrno nit se je v imenu več kolegic obrnila gospa, ki pravi, da večkrat težko spremlja slovenske nadaljevanke ali filme, ker je izgovorjava nerazumljiva in govor motijo drugi zvoki iz ozadja, zat... read more..

Mediji o nas
Super User
896

Pogosto pozabljamo, da dolgo življenje pomeni tudi dolgo starost

Pogovor z Biserko Marolt Meden iz društva Srebrna nit Starizem je v porastu. Ne samo v zadnjih dveh letih, tudi prej smo ga lahko zaznali, je pa v času covida-19 nekako dobil krila, in ga je veliko p... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
469

Človekove pravice za vse starosti: Spodbujanje vseživljenjskega vidika in medgeneracijskega sodelovanja za spoprijemanje s starizmom

Slovensko predsedstvo organizira mednarodno koferenco, Srebrna nit pa je za vse nas prevedla izhodiščno izjavo, ki smo jo prejeli samo v angleščini. Deklaracija_o_staranju_2020_-_predsedujoo_trio_EU_... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
390

Srebrna nit je prejela priznanje F3ŽO

Organizatorji Festivala za tretje življenjsko obndobje so v obrazložitvi med drugim zapisali: Društvo Srebrna nit s svojim delom tako skrbi za dvig kvalitete življenja starejših, hkrati pa s svojim d... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
385

✍️ PODPRI HUDO POBUDO: ZAPIŠIMO SPOMINE ✍

Starejši so zakladnica zgodb, pričevanj in spominov, a so dandanes pogosto osamljeni, kar je tudi posledica digitalnega prepada med generacijami. Mladi imajo znanja o uporabi digitalnih tehnologij na ... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
391

Poziv Vladi RS za takojšnje ukrepanje in ureditev plačnega sistema za izvajalce zdravstvene nege in oskrbe starejših

Predlagamo takojšnjo rešitev zvišanja sramotno nizkih plač zaposlenih v zdravstveni negi in oskrbi starejših. Javno pismo - SN - Takojšnje ukrepanje na področju kadrov 28.10.2021... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
419

Izjava ob glasovanju o Zakonu o dolgotrajni oskrbi 26. 10. 2021 v Državnem zboru

V Srebrni niti ugotavljamo: 1. Zakon o dolgotrajni oskrbi nujno potrebujemo, a ne takšnega, kakršnega so danes potrdili po prvem branju v Državnem zboru.2. Razočarani smo nad glasovanjem, ker ni zmag... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
377

Poziv Vladi RS k takojšnjemu ukrepanju za zajezitev posledic napovedanega dviga cen energentov

Na pobudo Zveze potrošnikov Slovenije smo nevladne organizacije združile moči in zahtevale takojšnje ukrepanje Vlade RS. Poziv Vladi RS k takojnjemu ukrepanju za zajezitev posledic napovedanega d... read more..

ZPPKŽ
Biserka Marolt Meden
707

Pravica do dostojanstvenega konca življenja

  V javni razpravi na spletni strani združenja Srebrna nit bo predlog zakona šest mesecev, nato ga bodo poslali v Državni zbor. Link na celoten članek, objavljen v Delu, 20. 10 2021  delo. read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
391

Hočemo dober Zakon o dolgotrajni oskrbi!

Srebrna nit – Združenje za dostojno starost že nekaj let spremlja sprejemanje Zakona o dolgotrajni oskrbi in se ves čas odziva s svojimi pripombami in predlogi za izboljšave. Javno pismo Srebrne niti... read more..

ZPPKŽ
Biserka Marolt Meden
4010

Predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ)

Zakon bo vsakomur omogočil varen in dostojanstven konec življenja v krogu najbližjih, na kraju in v času, ki si ga izbere pacient. Izjava ZPPKŽ 14. 10. 2021140.50 KB   Za vsa pojasnila so na v... read more..

ZPPKŽ
Biserka Marolt Meden
1144

Predstavitev predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

Uresničujemo obljube o pripravi zakona, ki bo pravno uredil pomoč pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ).   VABILO   Vabimo vas na novinarsko konferenco, na kateri bomo predstavili... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
434

Izjava Srebrne niti ob mednarodnem dnevu starejših

Prvi oktober je mednarodni dan starejših. Zapisali smo, kaj so nujne sistemske in konkretne spremembe takoj in zdaj. Zaključili pa takole: In govorimo o starejših osebah - starejših, ne o starih, sta... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
603

Nujna sporočila strokovnega posveta Srebrne niti

Danes smo odločevalcem poslali sporočila strokovnega posveta »Zdravstvena in socialna obravnava starejših v času covida-19 v letih  2020 in 2021. Kaj moramo izboljšati?«.    ... read more..

Mediji o nas
Biserka Marolt Meden
1043

Nič ne pomaga, če ni nikogar, ki bi menjal plenico

"Diskriminacija stanovalcev v domovih za starejše in kršenje njihovih pravic, ki sta se dogajala v času epidemije covida-19, še posebno v prvem in drugem valu, se ne smeta ponoviti, so poudarili udele read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
448

Ministrstvo za zdravje piše

Se opravičujemo, ker to ni novica. Pismo ima datum 26. 8. 2021. Srebrna nit ga je po e-pošti prejela včeraj. MZ-starejši si želimo dobro in vsem dostopno javno zdravstvo -Odgovorna javno pismo SN 116... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
410

PTC in nepokretni stanovalci domov

Odgovor Varuha PTC in nepokretni stanovalci v DSO135.93 KB Preberite odgovora Varuha in Zagovornika.Pojasnilo Zagovornika nacela enakosti PCT in nepokretni stanovalci DSO100.58 KB... read more..

Priporočamo v branje
Biserka Marolt Meden
716

Kaj prinaša slovenski prevod risoromana Na življenje!

Kaj v slovenski prostor prinaša risoroman Na življenje! francoskega avtorja, ki ustvarja pod psevdonimom Zvezni človek? Kako govori o poslavljanju in kaj so o njegovem besedilu in ilustracijah povedal... read more..

Rezultati 1 - 30 od 79