Svetovni dan boja prosi nasilju nad starejšimi

Starejši potrebujejo varno, toplo, nenasilno okolje

V Srebrni niti na več področjih skrbno spremljamo dogajanje, vezano na skrb za starejše, opozarjamo na vedno težje pogoje bivanja in življenja v domovih starejših in tudi doma, dajemo pobude ključnim odločevalcem v državi, se ukvarjamo s številnimi problemi, ki pomembno vplivajo na kakovost življenja starejših in njihovo dostojanstvo.

Med drugim si prizadevamo tudi za preprečevanje, prepoznavanje in ustrezno obravnavo nasilja in diskriminacije nad starejšimi. Slednji so ena najbolj ranljivih skupin prebivalstva, izpostavljena različnim vrstam nasilja, še posebej v domačem okolju (fizičnemu – telesnemu, psihičnemu, ekonomskemu itd.). Prav tako zaznavamo tudi pojav ageizma – staromrzništva oz. sovraštva do starejših na splošno, Opozarjamo tudi na diskriminacijo pri zdravstveni obravnavi starejših, saj, opažamo, da obstaja večkrat evidentna razlika v zdravstveni obravnavi starejših - pri odločitvah za diagnostiko, terapijo ali rehabilitacijo je meja letnica rojstva in ne dejanska potreba po zdravstveni obravnavi.

Srečujemo se z zgodbami starejših, ki tožijo, da so v domačem okolju ne le osamljeni ali zapuščeni, nekateri so deležni tudi katere od oblik nasilja. Žalostne zgodbe, kjer so žrtve prisiljene (tudi zaradi velikega pomanjkanja domskih kapacitet po vsej državi in njihove visoke cene) vztrajati v neprijaznem, lahko tudi nevarnem okolju. Molčijo in trpijo, skrivajo svojo stisko, saj so odvisni od drobtinic naklonjenosti svojih najbližjih, le-ti pa so odvisni od njihove skromne pokojnine. Začaran krog, ki ga v tem trenutku naša država ni zmožna rešiti, saj drastično primanjkuje prostih kapacitet v domovih za starejše, kamor bi lahko umaknili žrtve nasilja in že dolga leta nismo uspeli sprejeti zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bi izboljšal pogoje bivanja doma.
Da o dodatni oviri - visoki ceni oskrbe in nelogičnih doplačil za dodatne »usluge« (dodatna plenica, namestitev slušnega aparata, povijanje nog,...) ne govorimo. Zapuščeni, zanemarjeni, lačni, žejni in higiensko neurejeni, lahko celo nepomični, preštevilni vegetirajo brez osnovnega človekovega dostojanstva.

V Srebrni niti zato ob svetovnem dnevu boja proti nasilju nad starejšimi apeliramo na slehernega državljana in državljanko: bodimo pozorni na starejše, tudi na nasilje nad njimi, ki se pretežno dogaja za domačimi vrati. Prijavljajmo nasilje ustreznim službam in organom, to nas obvezuje tudi Zakon o nasilju v družini. Obiščimo pogosteje svoje starše ali druge ostarele tako na njihovih domovih kot v domovih starejših, vzemimo si čas za družabništvo, pomagajmo izčrpanemu osebju v domovih pri hranjenju oskrbovancev, peljimo jih na sprehod, privoščimo jim svežega zraka, sonca, razvedrila, smeha, preberimo jim odlomek iz knjige ali časopisa,…

Ne pozabimo, na njihova mesta bomo enkrat prišli tudi sami, Neizogibno. Tudi zato je pomembna vzgoja in stremljenje k ničelni toleranci nasilja nad starejšimi v vseh okoljih. In prijavljanje nasilnih dejanj.

S spoštovanjem,

Darinka Klemenc,
članica Izvršnega odbora Srebrne niti,
koordinatorica skupine za nenasilje

 

Arhiv novic