Srebrna nit je zaskrbljena zaradi izjave vodje strokovne skupine na Ministrstvu za zdravje red. prof. dr. Bojane Beović v zvezi z njenim priporočilom o razseljevanju večgeneracijskih družin v času epidemije s COVID-19

V več medijih (Dnevnik.si, Seniorji.info, Večer) in na družbenih omrežjih smo zasledili izjavo zdravnice, infektologinje in vodje strokovne skupine na Ministrstvu za zdravje prof. dr. Bojane Beović, ki je po našem mnenju - kljub epidemiji - s svojim nasvetom nesorazmerno posegla v družbeno tkivo, v sociokulturne navade prebivalcev R Slovenije, še posebej v smislu spodbujanja starizma in rušenja medgeneracijskega sodelovanja kot vrednote preteklega, sedanjega in, upajmo, tudi prihodnjega časa.

Tako je omenjena gospa v intervjuju na https://www.seniorji.info/intervju-prof-dr-bojana-beovic-drzave-imajo-razlicna-izhodisca-10163157 na vprašanje: Ponekod živijo v gospodinjstvu tri generacije. Kaj to pomeni v smislu tveganja za prenos okužbe, če bodo otroci šli v vrtce in šole, starši v službe, stari starši pa bodo doma? odgovorila (prepis): "To so izjemno problematične situacije. Za zdaj se še nismo pogovarjali o radikalnih ukrepih za zaščito ogroženih skupin, med katere sodijo tisti s kroničnimi boleznimi, saj ob zaščiti moramo paziti, da ni do segregacije. Če tri generacije živijo v skupnem gospodinjstvu, bi bilo dobro razmišljati o razselitvi, zmanjšanju stikov. V primerih, ko gre za vrtčevske otroke, svetujemo, da ne gredo v vrtec. Če otrok nima stikov zunaj družine, ga lahko varujejo stari starši, sicer naj jih ne bi."
https://www.dnevnik.si/1042928229

V Srebrni niti, združenju za dostojno starost ocenjujemo, da omenjena izjava posega na precej več kot le strokovno področje, četudi je namen izjave, verjamemo, dobronameren in v teoriji najbrž koristen za preprečevanje slabih izidov epidemije s COVID-19 pri starejši populaciji. Če pa to izjavo strokovnjakinje za področje zdravstva pogledamo še z drugih strokovnih vidikov, na primer psihološkega, sociološkega, antropološkega, pa tudi ekonomskega…, je neprimerna v več pogledih. Veliko ljudi sledi nasvetom strokovnjakov in izjava spravlja v stisko tiste, ki za razselitev nimajo pogojev. Teh je v naši državi veliko. Z nagovarjanjem ljudi, naj se razselijo po starostnih skupinah, je jasno, da bo navodilo v tri-generacijski družini, ki živi v majhnem stanovanju, najbolj prizadelo starejšo generacijo, torej dedke in babice, ki pa se mnogi nimajo kam umakniti. Veliko družin živi v neustreznih bivalnih pogojih, si ne morejo privoščiti dostojnega stanovanja, mnogi celo vzdržujejo svoje otroke in vnuke z eno samo malo pokojnino. Gre torej tudi za ekonomični, racionalni vidik preživetja. In tisti, ki bi se morda imeli kam umakniti, bodo, če država ne bo odprla šole za vse razrede učencev (in dijakov), prisiljeni čuvati otroke, ko bodo/so njihovi starši v službah. Tretji primer so tisti, ki bi po tej nepremišljeni izjavi Beovićeve lahko začeli dejansko »pritiskati« na starejše, naj se izselijo iz skupnega domovanja; morda imajo celo kakšno drugo nepremičnino (npr. v vikend), kar pomeni nasilno razseljevanje družine, ki je do sedaj živela skupaj.

Ko spremljamo odzive ljudi, ki so se množično pojavili tudi na družbenih omrežjih, opažamo, da so mnogi zdaj še bolj zaskrbljeni, tudi zmedeni in ne vedo več, kaj je prav in kaj storiti.
Verjamemo, da bodo odločevalci pri pripravi nadaljnjih ukrepov oziroma protokolov za šole in vrtce vključili tudi kriterije, po katerih je za nekoga bolje, da zaradi kronične bolezni ne pride v šolo in da se premisli o smiselnosti pošiljanja v šolo iz tistih družin, kjer skupaj bivajo družinski člani iz rizičnih skupin (starejši, težko bolni …) in obenem ni možno doma zagotoviti zadovoljive fizične distance.
Sočasno s takšnim nasvetom pričakujemo od vlade nujne pospešene aktivnosti na področju stanovanjske politike - povečanje števila najemnih stanovanj tako za mlade kot tudi starejše in tudi pospešeno izgradnjo varovanih stanovanj za starejše.

Predlagamo, da vlada v prizadevanjih po čim boljših preventivnih ukrepih v zajezitvi COVIDa-19 dobro razmisli, kaj svetovati ljudem in naj bodo nasveti realni.

Lep pozdrav,

Biserka Marolt Meden,
predsednica Srebrne niti

 

Arhiv novic