NE vsem poskusom diskriminacije starejših

Zdravstvo

Srebrna nit nasprotuje vsem oblikam komunikacije z osebnim zdravnikom, ki onemogočajo dostop do zdravstvenih storitev starejšim in vsem, ki nimajo možnosti ali ne zmorejo komunikacijo s pomočjo sodobnih informacijskih tehnologij. Za več vrst starostnih obolenj je komunikacija po spletu skorajda nemogoča ali jo celo odsvetujejo.

Tako osebni zdravnik kot tudi vse poti za naročanje k zdravnikom specialistom morajo biti enako dostopne za vse državljane Slovenije.

V Srebrni niti – Združenju za dostojno starost se ne strinjamo z izjavo predsednice Zdravniške zbornice Slovenije, »...da se bodo morali ljudje pač navaditi na sodobne oblike komunikacije z izvajalci zdravstvene dejavnosti«.

Javno zdravstvo mora biti enako dostopno za vse, še posebej za ranljive skupine prebivalstva in zato jim mora biti prilagojeno.

 

 Ukrepi, vezani na koronavirus

V Srebrni niti – Združenju za dostojno starost ostro nasprotujemo vsem morebitnim napovedanim ukrepom, o katerih je govoril  minister Hojs, ki bi ponovno uvedel določene ure nakupovanja za starejše, kar ni pokazalo nobenih znanstveno dokazanih dobrih rezultatov, je pa povečalo nestrpnost do starejših v družbi, diskriminacijo starejših  - z eno besedo starizem, ki mu ostro nasprotujemo.

Pred ponovnim sprejemanjem diskriminatornih ukrepov naj Vlada najprej, ne samo prebere, kaj smo že ob prvotnih ukrepih povedali starejši, ampak tudi, kaj menijo o takšnih ukrepih varuh človekovih pravic, zagovornik načela enakosti, informacijska pooblaščenka ter druga civilna in strokovna združenja.

Lep pozdrav

Biserka Marolt Meden,
predsednica Srebrne niti

Arhiv novic