Čeprav govorimo, da se zavedamo neprimernih posledic socialne izolacije, jo ukrepi še kar podpirajo. Klici ogorčenih sorodnikov se vrstijo.
Zato se ponovno oglašamo.
MZ je v petek pozno popoldne obvestilo različne institucije in tudi domove starejših:
Sektor za zakonodajo Ministrstva za zdravje je v povezavi z vprašanjem glede obiskov v socialnovarstvenih zavodih in izpolnjevanja pogoja PCT podal pojasnilo:

»Za obiskovalce SVZ z nastanitvijo ni treba izpolnjevati pogoja PCT. O morebitni omejitvi obiskov odloči izvajalec dejavnosti glede na epidemiološko situacijo oziroma ocenjeno tveganje okužbe pri izvajalcu.«

"O omejitvi obiskovanja ali spremljanja osebe, ki je uporabnik storitev nastanitve, vključno z zahtevo za izpolnjevanje pogoja PCT za obiskovalca ali spremljevalca, odloči izvajalec nastanitve glede na epidemiološko situacijo oziroma ocenjeno tveganje okužbe pri izvajalcu nastanitve. Za izpolnitev pogoja T se šteje tudi presejalno testiranje s testom HAG za samotestiranje, ki ga zagotovi izvajalec nastanitve pred vstopom v notranje prostore, pri čemer izvajalec nastanitve nosi stroške tega presejalnega testiranja."
Po domače povedano: pogoja PCT za obiskovalce domov ni več, o omejitvah obiskov pa odloča posamezni dom oziroma direktor glede na epidemiološko situacijo. Hitro testiranje pa je strošek vsakega posameznega doma in ne sorodnikov oziroma obiskovalcev.

 

docxSrebrna_nit_-_NE_zapirajte_starejsih_in_pacientov_po_covidu_28._2.2022.docx78.59 KB

 

8. 3. smo prejeli odgovor z MZ:

pdfMZ_Odgovor_na_dopis_Srebrne_niti_P.pdf116.79 KB

Arhiv novic