Namen pričujočega pisma je izraziti protest Srebrne niti nad načinom vodenja strokovnega posveta o evtanaziji v UKCL 8.4. 2022.

 

Če povzamem, ne ugovarjamo nobenemu referatu – nekateri so bili tehtni in so nam dali misliti – ugovarjamo načinu vodenja posveta, ki je ZPPKŽ diskvalificiral, ne da bi ga pred tem pošteno predstavil. Lahko sprejmemo in živimo z dejstvom, da aktualno vodstvo UKCL (poleg generalnega direktorja je bila na njem največ pri besedi strokovna direktorica UKCL prof. dr. Jadranka Buturović Ponikvar, ki je poleg dveh referatov imela tudi uvodni nagovor) zavrača legalizacijo pomoči pri končanju življenja, ne moremo pa sprejeti tega, da 'prispeva' k javni razpravi o ZPPKŽ tako, da onemogoča njegovo predstavitev in nesočutno utiša glas pacientov, ki mislijo drugače. Tudi pacienti UKCL imajo svoje poglede na evtanazijo, le do besede ne smejo. Zakaj že?

Z načinom vodenja posveta je vodstvo naše najodličnejše zdravstvene ustanove z besedo in dejanjem jasno sporočilo, da zavrača odprto in argumentirano javno razpravo o možnosti uzakonitve pomoči pri končanju življenja in da bolniki njihovih intenzivnih oddelkov ne smejo razpravljati s svojimi zdravniki o vprašanjih medicinske etike. To zavračanje je v demokratični javnosti nesprejemljivo in zato še enkrat pozivamo UKCL k objavi celotnega posnetka posveta.

Celotno pismo v priponki.

Lep pozdrav

Biserka Marolt Meden

predsednica Srebrne niti

 docxSrebrna nit - protestno pismo UKCL evtanazija april 02283.81 KB

Arhiv novic