MDDSZEM in minister Luka Mesec držita obljubo o sodelovanju s civilno družbo.
Posredujemo izjavo za javnost Srebrne niti z naslednjim poudarkom:
Sprejem zakona o spremembah in dopolnitvah ZDOsk je bil nujen. Ne samo zato, da se uredi tisto, kar sploh omogoča njegovo izvajanje, ampak tudi zato, da se prepreči manjšanje pravic, ki jih imajo starejši danes in tudi zato, ker so s tem zakonom (popravkom ZDOsk) omogočili sredstva iz proračuna za plače v socialnih zavodih, (ki so še vedno prenizke) in za nove kadre, ki so nujno potrebni, a žal le na področju socialne oskrbe in to ne bo bremenilo stanovalcev socialnih zavodov oziroma njihovih sorodnikov, ki morajo doplačevati visoke oskrbnine.

Upamo, da zakonodajnega referenduma o zakonu o spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi ne bo, če se bodo vsi morebitni podpisniki pobude za referendum pozanimali, kaj je dobro za vse nas in kaj je nedržavnotvorno ravnanje sedanje opozicije oziroma nagajanje novi oblasti in posredno državljanom.

Pričakujemo torej, da nova oblast naredi tisto, kar je obljubljala. Torej takoj izboljšave sedanjega sistema, konkretna pomoč ranljivim skupinam in čim prej nov ZDOsk. Ministrova obljuba, da bodo do januarja 2023 poiskali sistemske rešitve financiranja dolgotrajne oskrbe dajejo upanje, da bo država končno našla stabilna sistemska proračunska sredstva za financiranje dolgotrajne oskrbe.

Celotna izjava:

docxIzjava_SN_4._avgust_2022_aktualna_problematika_v_DSO.docx

Arhiv novic