ob tebi

Britanski avtorici Jojo Moyes je uspelo napisati roman o invalidu in njegovi družabnici, ki ni ne temačen ne depresiven, pa tudi osladen in solzav ne. Tudi zares srečnega konca ne premore. Namesto klišejske zgodbe gre za mešanico humorja, trpkega realizma in bolečine spričo prepada, ki loči »bolnega« in zdravega človeka. 

Uspešen mlad poslovnež doživi hudo prometno nesrečo, ki ga iz doživetij lačnega človeka spremeni v tetraplegika, prikovanega na invalidski voziček in samoto lastnega doma. Ker poskuša narediti samomor, se njegovi starši odločijo, da potrebuje negovalko in nekoga, ki bo pazil nanj, saj se glavni junak odloči in si izbere datum, ko ga bodo morali njegovi svojci odpeljati v ustanovo Dignitas v Švici, kjer pomagajo umreti že sicer neozdravljivo bolnim ljudem s katastrofalno kakovostjo življenja. Invalid in njegova negovalka – ključna akterja zgodbe; slednja ga mora do določenega datuma odvrniti od njegove trdne namere. Ona svojo nalogo vzame resno, a se sooča z njegovo trdno odločenostjo, ki je največja prav v trenutku, ko se zdi, da jima je najlepše. Spotakne se pravzaprav ob prastaro etično dilemo: kdaj je treba spoštovati voljo drugega, četudi ta vztraja, da napravi nekaj, kar se nam zdi škodljivo ali – v tem primeru – celo pogubno? Sicer pa to niti ni njena odločitev. Njena odločitev se giblje zgolj med poslušati ali ne poslušati, torej bodisi prisluhniti drugemu bodisi vztrajati pri lastni predstavi o tem, kaj je zanj dobro.

Mladinska knjiga, 2013

Povzeto po: https://www.rtvslo.si/kultura/beremo/jojo-moyes-ob-tebi/316303


Pohvale, pripombe, predlogi

Spoštovani,

v Srebrni niti – Združenju za dostojno starost si prizadevamo, da bi v prizadevanjih za izboljševanje kakovosti življenja starejših zadostili potrebam po čim bolj koristnih vsebinah našega dela in da bi dosegli čim širši krog zainteresiranih, zato vas vabimo, da nam posredujete svoje pohvale, pripombe, predloge za izboljšanje tako vsebin našega dela kot spletnih strani.

Za sodelovanje se vam prijazno zahvaljujemo.