Monthly Archive

2021

Welcome to our Archives page. On this page you will find a total of 73 of our articles broken down into Months and Years.
Priporočamo v branje
Biserka Marolt Meden
2

Kavni krog

Kratke zgodbe avtorice Barbare Hanuš, ki nas popelje med gospe iz doma starejših v malem obmorskem mestu, ki se zbirajo ob jutranji kavi. Z njimi se vračamo v preteklost in spoznavamo, da je darilo, k... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
12

Dolgotrajna oskrba, okrogla miza EU parlament

Četrtek, 2. december od 14. do 16.30 ure po zoomu: Topic: Long-Term Care Conference Time: Dec 2, 2021 02:00 PM Prague Bratislava   Join Zoom Meeting https://zoom.us/j/96188139273?pwd=aStOMTl... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
37

Dolgotrajna oskrba kot univerzalna temeljna storitev - okrogla miza

V zavodu OPRO v sredo, 1. decembra ob 18:00, na spletu (pogovor se bo v živo predvajal na  Opro Facebook profilu in na profilu Mestne knjižnice Ljubljana) pripravljajo pogovor Dolgotrajna oskrba ... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
67

Predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi uporabnikom ne bo prinesel boljših in dostopnejših storitev

LJUBLJANA, 19. november 2021 – Skupnost socialnih zavodov Slovenije, Amnesty International Slovenije, Sindikat upokojencev Slovenije, Socialna zbornica Slovenije, Društvo Srebrna nit – Združenje za do... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
24

EN odstotek dohodnine za delovanje Društva Srebrna nit – Združenja za dostojno starost

Naše društvo je 12. maja 2021 prejelo odločbo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki nam je priznalo status nevladne organizacije (NVO) v javnem interesu. Ta odločba, ozir... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
43

Čas je, da proračun z rebalansom poveča sredstva, namenjena socialni oskrbi starejših

Pridružujemo se protestom tako Sindikata upokojencev Slovenije, ki opozarja na vedno večjo revščino med upokojenci, kot tudi Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, kjer vedo, kako težko posamezniki in... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
28

Podnapisi slovenskih nadaljevank, filmov in drugih oddaj

Na Srebrno nit se je v imenu več kolegic obrnila gospa, ki pravi, da večkrat težko spremlja slovenske nadaljevanke ali filme, ker je izgovorjava nerazumljiva in govor motijo drugi zvoki iz ozadja, zat... read more..

Mediji o nas
Super User
28

Pogosto pozabljamo, da dolgo življenje pomeni tudi dolgo starost

Pogovor z Biserko Marolt Meden iz društva Srebrna nit Starizem je v porastu. Ne samo v zadnjih dveh letih, tudi prej smo ga lahko zaznali, je pa v času covida-19 nekako dobil krila, in ga je veliko p... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
50

Človekove pravice za vse starosti: Spodbujanje vseživljenjskega vidika in medgeneracijskega sodelovanja za spoprijemanje s starizmom

Slovensko predsedstvo organizira mednarodno koferenco, Srebrna nit pa je za vse nas prevedla izhodiščno izjavo, ki smo jo prejeli samo v angleščini. Deklaracija_o_staranju_2020_-_predsedujoo_trio_EU_... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
23

Srebrna nit je prejela priznanje F3ŽO

Organizatorji Festivala za tretje življenjsko obndobje so v obrazložitvi med drugim zapisali: Društvo Srebrna nit s svojim delom tako skrbi za dvig kvalitete življenja starejših, hkrati pa s svojim d... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
36

✍️ PODPRI HUDO POBUDO: ZAPIŠIMO SPOMINE ✍

Starejši so zakladnica zgodb, pričevanj in spominov, a so dandanes pogosto osamljeni, kar je tudi posledica digitalnega prepada med generacijami. Mladi imajo znanja o uporabi digitalnih tehnologij na ... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
39

Poziv Vladi RS za takojšnje ukrepanje in ureditev plačnega sistema za izvajalce zdravstvene nege in oskrbe starejših

Predlagamo takojšnjo rešitev zvišanja sramotno nizkih plač zaposlenih v zdravstveni negi in oskrbi starejših. Javno pismo - SN - Takojšnje ukrepanje na področju kadrov 28.10.2021... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
52

Izjava ob glasovanju o Zakonu o dolgotrajni oskrbi 26. 10. 2021 v Državnem zboru

V Srebrni niti ugotavljamo: 1. Zakon o dolgotrajni oskrbi nujno potrebujemo, a ne takšnega, kakršnega so danes potrdili po prvem branju v Državnem zboru.2. Razočarani smo nad glasovanjem, ker ni zmag... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
38

Poziv Vladi RS k takojšnjemu ukrepanju za zajezitev posledic napovedanega dviga cen energentov

Na pobudo Zveze potrošnikov Slovenije smo nevladne organizacije združile moči in zahtevale takojšnje ukrepanje Vlade RS. Poziv Vladi RS k takojnjemu ukrepanju za zajezitev posledic napovedanega d... read more..

Mediji o nas
Biserka Marolt Meden
94

Pravica do dostojanstvenega konca življenja

  V javni razpravi na spletni strani združenja Srebrna nit bo predlog zakona šest mesecev, nato ga bodo poslali v Državni zbor. Link na celoten članek, objavljen v Delu, 20. 10 2021  delo. read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
51

Hočemo dober Zakon o dolgotrajni oskrbi!

Srebrna nit – Združenje za dostojno starost že nekaj let spremlja sprejemanje Zakona o dolgotrajni oskrbi in se ves čas odziva s svojimi pripombami in predlogi za izboljšave. Javno pismo Srebrne niti... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
740

Predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ)

Zakon bo vsakomur omogočil varen in dostojanstven konec življenja v krogu najbližjih, na kraju in v času, ki si ga izbere pacient. Izjava ZPPKŽ 14. 10. 2021140.50 KB   Za vsa pojasnila so na v... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
402

Predstavitev predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

Uresničujemo obljube o pripravi zakona, ki bo pravno uredil pomoč pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ).   VABILO   Vabimo vas na novinarsko konferenco, na kateri bomo predstavili... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
84

Izjava Srebrne niti ob mednarodnem dnevu starejših

Prvi oktober je mednarodni dan starejših. Zapisali smo, kaj so nujne sistemske in konkretne spremembe takoj in zdaj. Zaključili pa takole: In govorimo o starejših osebah - starejših, ne o starih, sta... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
198

Nujna sporočila strokovnega posveta Srebrne niti

Danes smo odločevalcem poslali sporočila strokovnega posveta »Zdravstvena in socialna obravnava starejših v času covida-19 v letih  2020 in 2021. Kaj moramo izboljšati?«.    ... read more..

Mediji o nas
Biserka Marolt Meden
97

Nič ne pomaga, če ni nikogar, ki bi menjal plenico

"Diskriminacija stanovalcev v domovih za starejše in kršenje njihovih pravic, ki sta se dogajala v času epidemije covida-19, še posebno v prvem in drugem valu, se ne smeta ponoviti, so poudarili udele read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
85

Ministrstvo za zdravje piše

Se opravičujemo, ker to ni novica. Pismo ima datum 26. 8. 2021. Srebrna nit ga je po e-pošti prejela včeraj. MZ-starejši si želimo dobro in vsem dostopno javno zdravstvo -Odgovorna javno pismo SN 116... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
79

PTC in nepokretni stanovalci domov

Odgovor Varuha PTC in nepokretni stanovalci v DSO135.93 KB Preberite odgovora Varuha in Zagovornika.Pojasnilo Zagovornika nacela enakosti PCT in nepokretni stanovalci DSO100.58 KB... read more..

Priporočamo v branje
Biserka Marolt Meden
114

Kaj prinaša slovenski prevod risoromana Na življenje!

Kaj v slovenski prostor prinaša risoroman Na življenje! francoskega avtorja, ki ustvarja pod psevdonimom Zvezni človek? Kako govori o poslavljanju in kaj so o njegovem besedilu in ilustracijah povedal... read more..

Mediji o nas
Biserka Marolt Meden
108

Pravica do dostojne smrti

Pravica do dostojne smrti Mojca Senčar Vzajemnost jan 2019.pdf1.94 MBPravica do dostojne smrti Andrej Pleterski Vzajemnost jan 2019_2.pdf1.94 MBPravica do dostojne smrti Vzajemnost jan 2019 3.pdf1.94 ... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
85

Strokovni posvet Srebrne niti, sreda, 15. september 2021 ob 16. uri

Strokovni posvet Zdravstvena in socialna obravnava starejšihv času covida – 19 v letih 2020 in 2021 Kaj moramo izboljšati? bo potekal v živo ob upoštevanju vseh ukrepov za zaščito pred virusom (PTC)... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
60

Pobuda posredovana v reševanje na MDDSZEM

KPV 8.9.2021 posredovano MDDSZEM varuh OdstopVResevanje_1.docx33.09 KB... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
69

Pobuda Srebrne niti za vzpostavitev VARUHA STAREJŠIH

Že tretjič smo posredovali na Vlado RS pobudo za vzpostavitev varuha starejših. Na prvi dve pismi nismo dobili odgovora. Pomoč pri pridobivanju odgovorov na naša javna pisma, ki so redki, je ponudil V... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
64

Aktualno: Strokovni posvet Srebrne niti

VABILO na strokovni posvet Srebrne niti, ki bo v sredo, 15. septembra 2021, ob 16. uriv dvorani Doma sindikatov, Dalmatinova 4, Ljubljana, 6. nadstropje Zdravstvena in socialna obravnava starejšihv... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
56

V Novem mestu lokalne skupnosti zastavile povezovalne korake za kakovostno življenje starejših

V Novem mestu lokalne skupnosti zastavile povezovalne korake za kakovostno življenje starejših Novo mesto, 8. september 2021 – Mestna občina Novo mesto je v Kulturnem centru Janeza Trdine pripravila... read more..

Rezultati 1 - 30 od 73