Monthly Archive

2022

Welcome to our Archives page. On this page you will find a total of 58 of our articles broken down into Months and Years.
Novice
Biserka Marolt Meden
93

VABILO NA PRVO URADNO SOOČENJE PREDSEDNIŠKIH KANDIDATOV V OKVIRU URADNEGA ZAKLJUČKA 21. FESTIVALA

Spoštovani,   od 27. do 29. septembra 2022 se bo v Cankarjevem domu v Ljubljani že enaindvajseto leto zapored odvijala prireditev Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO). Festival je pros... read more..

Objave v medijih
Biserka Marolt Meden
35

Intervju z dr. Brigito Skela Savič

  (klik na sliko vas odpelje na celoten intervju)   read more..

Objave v medijih
Biserka Marolt Meden
6

Biserka Marolt Meden: Za nasprotnike evtanazije je pomembno, da so se pojavili ljudje z imeni

https://www.mladina.si/189962/biserka-marolt-meden-za-nasprotnike-evtanazije-je-pomembno-da-so-se-pojavili-ljudje-z-imeni-n/ read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
218

Protestno pismo predsedniku vlade in ministru za zdravje

Spoštovani predsednik vlade dr. Robert Golob, spoštovani minister za zdravje Danijel Bešič Loredan   Pričakujemo, da nas slišite, če že na javna pisma ne odgovarjate in v dialog z nami vstopaj... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
118

Aktualna nerešena vprašanja o dolgotrajni oskrbi

Spoštovani, vljudno prosimo za odgovore in informacije o aktivnostih. Iz pisma: "Odprtih vprašanj je še bistveno več, zato pričakujemo, da bodo vlada, predvsem pa odgovorna resorna ministrstva nar... read more..


Objave v medijih
Biserka Marolt Meden
15

Kakšni so pomisleki proti pomoči pri prostovoljnem končanju življenja?

Javna razprava o zakonu o evtanaziji   V društvu Srebrna nit menijo, da je bila javna razprava o zakonu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja koristna, saj je izpostavila nekatere vsebi... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
60

VABILO NA NOVINARSKO KONFERENCO

Spoštovani, Vabimo vas na novinarsko konferenco, na kateri bomo predstavljali, spraševali in sprejemali nove predloge, kako hitreje izboljšati dostojno starost in nazadnje omogočiti ljudem prijazno s... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
54

Pripombe k predlogu zakona o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje

Spoštovani, v priponki predlogi Srebrne niti ob obravnavi predloga zakona o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva (ZZUOPD) – nujni postopek, EPA ... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
96

Izjava Srebrne niti in Mestne zveze upokojencev Ljubljana ob aktualnih nesprejemljivih praksah, ki zadevajo starejše

Spoštovani predsednik Vlade RS, dr. Robert Golob, spoštovani vsi, ki vam je mar za starejše Vsi hitimo v digitalizacijo in pozabljamo na človeka. Na Srebrno nit – Združenje za dostojno starost in read more..

Objave v medijih
Biserka Marolt Meden
50

Spremembe v ZD Ljubljana, nov način komuniciranja z zdravnikom

Do konca leta bodo vse ambulante družinske medicine v okviru ZD Ljubljana prešle na nov način elektronske komunikacije, in sicer prek portala za paciente, ki bo v celoti nadomestil obstoječi način kom... read more..

Objave v medijih
Biserka Marolt Meden
44

V ljubljanskih zdravstvenih domovih nič več dopisovanj z zdravnikom po elektronski pošti

ZDL uvaja Portal za paciente   V Zdravstvenem domu Ljubljana so začeli uvajati Portal za paciente, prek katerega pacient dostopa do svojega zdravnika. Po uveljavitvi portala v posameznem zdravs... read more..

Objave v medijih
Biserka Marolt Meden
42

Družinski zdravniki si ne želijo izvajati evtanazije

Naloga družinskih zdravnikov je ohranjanje življenja, in ne pomoč pri njegovem zaključku   Naloga družinskih zdravnikov je ohranjanje življenja, zato ne morejo sprejeti vloge, ki jo zanje predv... read more..

Objave v medijih
Biserka Marolt Meden
37

Z dolgotrajno oskrbo se bo zmanjšalo nasilje nad starejšimi

Ob svetovnem dnevu boja proti nasilju nad starejšimi, 15. juniju, je več ustanov in društev opozorilo na ničelno toleranco do nasilja, ki ga doma, v ustanovah ali prek družbenega sistema doživlja vsaj... read more..

Objave v medijih
Biserka Marolt Meden
54

V zdravstveni in babiški negi pripravili priporočila za ukrepe glede nasilja nad starejšimi

V sredo bo mednarodni dan boja proti nasilju nad starejšimi   V Srebrni niti ter zdravstveni in babiški negi so pred mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad starejšimi, 15. junijem, spomnili ... read more..

Objave v medijih
Biserka Marolt Meden
31

Srebrna nit predstavila predlog zakona o evtanaziji

Umirajoči bi imel možnost sam izbrati čas in način smrti   Društvo Srebrna nit je v okviru sejma Green Vita na celjskem sejmišču predstavilo predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju ž... read more..

Objave v medijih
Biserka Marolt Meden
31

Sta predlagana pravilnika k zakonu o dolgotrajni oskrbi korak nazaj?

Organizacije izpostavljajo arbitrarno določanje cen nastanitve   Več kot deset organizacij, med njimi tudi skupnost socialnih zavodov, ključna predloga pravilnikov k zakonu o dolgotrajni oskrbi... read more..

Objave v medijih
Biserka Marolt Meden
68

Zakon med (trpečim) življenjem in (dostojno) smrtjo

Pripravljalci predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja želijo več strokovne razprave, zdravniki na posvetu v UKC Maribor zagovarjali svoje poslanstvo o ohranjanju življenja  ... read more..

Objave v medijih
Biserka Marolt Meden
21

Ne boji se smrti, boji se umiranja

Alenka Čurin Janžekovič je javnosti znana po prizadevanjih za sprejetje Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Ko utemeljuje pravico ljudi do prostovoljne smrti v primeru hude, neozdrav... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
95

Izjava Srebrne niti ob obisku ministra Luke Meseca v DSO Črnomelj in Metlika

MDDSZEM in minister Luka Mesec držita obljubo o sodelovanju s civilno družbo.Posredujemo izjavo za javnost Srebrne niti z naslednjim poudarkom:Sprejem zakona o spremembah in dopolnitvah ZDOsk je bil n... read more..

Novice
Martin
117

Izjava za javnost Srebrne niti ob obisku ministra

            Ljubljana, 4. 8. 2022 Izjava za javnost Srebrne niti ob obisku ministra Luke Meseca in Srebrne niti v DSO Metlika in Črnomelj Predstavnici Sr read more..

Novice
Martin
153

Pismo Ministrstvu za zdravje

Vipotnikova ulica 13 1211 Ljubljana Spletna stran: www.srebrna-nit.si V Ljubljani, . 3..8. 2022 Ministrstvo za zdravje Štefanova 5 1000 Ljubljana Spoštovani g. Danijel Bešič Loredan, minist read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
152

Javno pismo ministru za zdravje

Zdravstvena in dolgotrajna oskrba sta za starejše in seveda tudi mlajše izjemno pomembna. Me drugim ministru pišemo: "Pričakujemo tudi vaš konkreten odziv in pojasnilo vsem državljanom, kaj pomeni vl... read more..

ZPPKŽ
Biserka Marolt Meden
33

Posnetek predstavitve ZPPKŽ in razprave v organizaciji SZAIM

Slovensko združenje specialistov in specializantov anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne terapije (SZAIM) je 6. maja organiziralo predstavitev ZPPKŽ z naslednjim potekom: IGOR... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
68

Prve nujne spremembe Zakona o dolgotrajni oskrbi

Državni svet Na 32. izredni seji Komisije za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide Državnega sveta je bil obravnavan Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dolgotrajni oskrbi (ZD... read more..

Priporočamo v branje
Biserka Marolt Meden
188

Umor v domu ostarelih?

Kriminalni roman  Avtor:Vito Komac   Je življenje starca res le kolateralna škoda na poti do bogastva? Vsekakor je roman Vita Komaca besedilo, ki ga je tako ali drugače vredno prebrati. ... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
91

15. junij - mednarodni dan boja proti nasilju nad starejšimi

Nasilje nad starejšimi se povečuje – v različnih oblikah in vsebinah   15. junija obeležujemo svetovni dan boja proti nasilju nad starejšimi, ki je namenjen temu, da pojav prepoznamo, se z njim... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
108

Izjava Srebrne niti ob posilstvu v domu starejših

Srebrna nit se zavzema za ničelno toleranco do vsakršnega nasilja in takojšnje ter sistemsko ukrepanje.   Izjava SN ob posilstvu v DSO83.99 KB... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
102

Javno pismo Koalicijskim strankam, podpisnicam koalicijske pogodbe in Vladi RS

Ob čestitki še pričakovanja Srebrne nitiJavno pismo SN - kaj pogresamo v koalicijski pogodbi 2022_junij.docx76.54 KB... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
110

Ključna pravilnika za Zakon o dolgotrajni oskrbi velik korak nazaj v razvoju storitev za starejše 18.5.2022

Podpisane organizacije v celoti zavračamo predloga dveh ključnih pravilnikov za Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ju je pripravilo Ministrstvo za zdravje. Predloga vsebujeta številne sporne določbe, ki s... read more..

Rezultati 1 - 30 od 58