Monthly Archive

2022

Welcome to our Archives page. On this page you will find a total of 28 of our articles broken down into Months and Years.
Novice
Biserka Marolt Meden
24

Pogovor z Alenko Čurin Janžekovič in predstavitev predloga Zakona o pomoči pri prostovljnem končanju življenja

Petek, 20. maja, ob 12. uri v dvorani Celjanka  Celjski sejem d.d.,  Dečkova cesta 1, 3000 Celje   Srebrna nit – Združenje za dostojno starost   Več obrazov starajoče se družb... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
56

Odgovor strokovne direktorice UKCL na protestno pismo

Človek ostane brez besed. Spoštovani, Hvala, ker ste nas spremljali. UKC Ljubljana je organiziral že več etičnih posvetov, med katerimi je bil tudi posvet o evtanaziji. Strokovni posveti so name... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
63

Protestno javno pismo Srebrne niti vodstvu UKCL

Namen pričujočega pisma je izraziti protest Srebrne niti nad načinom vodenja strokovnega posveta o evtanaziji v UKCL 8.4. 2022.   Če povzamem, ne ugovarjamo nobenemu referatu – nekateri so bili... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
32

Urad za demografijo kot nadomestek ministrstva za starejše?

Spoštovani Predzadnjo jesen, 10. 10. 2020 je bil ustanovljen Urad za demografijo, ki ga je v aprilu letos, spet tik pred volitvami, slavnostno odprl predsednik Vlade. Ko beremo, kdo vse je tam zaposl... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
24

O smislu politične korektnosti v znanosti: problem naslavljanja starih ljudi.

Slovensko sociološko društvo vabi na okroglo mizo O smislu politične korektnosti v znanosti: problem naslavljanja starih ljudi. Okrogla miza bo potekala v sredo, 20. aprila 2022 ob 17.00 v Trubarjevi ... read more..

ZPPKŽ
Biserka Marolt Meden
27

Javno pismo vodstvu UKCL

Še naprej si želimo, da bi ZPPKŽ predstavili zdravstvenim organizacijam in ustanovam, saj gre za pomembno vsebino, ki jo naša javnost večinsko podpira in ki dobiva vse več podpore med zdravstvenimi de... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
56

Volitve in koalicijska pogodba - predlogi Srebrne niti

Strankam, ki bodo sestavljale koalicijsko pogodbo in v njej določale temeljne usmeritve in zaveze za obdobje 2022-26, sporočamo svoje pričakovanje, da bo v koalicijsko pogodbo vključenih čim več predl... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
56

Kako do dostopne in kakovostne oskrbe starejših

Pozdravljeni, Slovenska filantropija v okviru 13. Dneva za spremembe  vabi na okroglo mizo Kako do dostopne in kakovostne oskrbe starejših, ki bo 14. aprila 2022 ob 11.00 preko spletne platforme... read more..

ZPPKŽ
Biserka Marolt Meden
51

Pravica do pomoči pri trpečem koncu življenja bližja tudi v Sloveniji?

Pred uveljavitvijo zakona o pomoči pri končanju življenja je še dolga in negotova pot, sestavljavci zakona pa se oglašamo predvsem zato, da bi opozorili nanj.   Objavljeno v sobotni prilogi Del... read more..

ZPPKŽ
Biserka Marolt Meden
34

Razprava o ZPPKŽ in možnosti zlorab

Vprašanja in odgovori v priponki: Razprava DL 31. 3. 2022227.00 KB... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
35

VOLITVOMAT

Ne veste, komu na letošnjih državnozborskih volitvah podeliti svoj glas? Ne ločite med vsemi političnimi strankami? Mislite, da so itak vsi isti? Niso! Preverite zaveze političnih strank in se letos i... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
101

Novo pismo ministru Janezu Ciglerju Kralju - stanovalci domov morajo imeti svoj glas tudi pri koncesionarjih

        Spoštovani,odgovor z vašega ministrstva na naše javno pismo s konkretnimi vprašanji, nas ni zadovoljil. Še več. Ogorčeni smo, kako nas odpravite, namesto, da bi podali read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
83

Zahteva po javni predstavitvi pravilnikov za Zakon o dolgotrajni oskrbi ter prejetih pripomb strokovne in zainteresirane javnosti

Podpisane organizacije pozivamo Ministrstvo za zdravje, da za strokovno in zainteresirano javnost nemudoma organizira javno predstavitev pripravljenih pravilnikov in podzakonskih aktov za Zakon o dolg... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
124

Pripombe in predlogi Srebrne niti – Združenja za dostojno starost na PRAVILNIK o storitvah dolgotrajne oskrbe k ZDOsk

V Srebrni niti menimo, da bi morala biti podlaga za pripravo v naslovu omenjenega pravilnika na novo sprejeti kadrovski standardi in normativi na področju socialne oskrbe in zdravstvene nege. Menimo, ... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
279

Ne zapirajte starejših v domove starejših in prebolele po kovidu v bolnišnice za rehabilitacijo

Čeprav govorimo, da se zavedamo neprimernih posledic socialne izolacije, jo ukrepi še kar podpirajo. Klici ogorčenih sorodnikov se vrstijo.Zato se ponovno oglašamo.MZ je v petek pozno popoldne obvesti... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
83

Stališča Srebrne niti o predlogu Resolucije o nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2021 - 2030

Na podlagi stališč v priponki in vseh konkretnih pripomb, ki smo jih podali avgusta 2021, a niso bile upoštevane, Srebrna nit ne podpira te in takšne resolucije. Zahtevamo sprejetje konkretnega progra... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
96

"Javna razprava" o pravilnikih k ZDOsk

V zadnjem času se soočamo s prekratkimi javnimi razpravami, ki to niso, saj praviloma ne dobimo odgovorov na pripombe, pomisleke, vprašanja. Tako niso bile upoštevane naše pripombe k Zakonu o dolgotra... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
82

JAVNI PREVZEM ODZIVOV POLITIČNI STRANK NA NAŠE ZAHTEVE

Glas ljudstva sporoča: Danes so nam politične stranke, ki bodo kandidirale na prihajajočih državnozborskih volitvah, predale svoje odzive na naše zahteve! Našemu vabilu se je odzvalo 10 političnih st... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
88

Vprašanja Srebrne niti ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ob izjavi o podelitvi koncesij za domove starejših dne 31. 1. 2022

   Konkretna vprašanja in zelo nekonkreten odgovor MDDSZEM. Nekonkreten odgovor z MDDSZEM Društvo Srebrna_nit                     read more..

ZPPKŽ
Biserka Marolt Meden
76

Informacije o postopku končanja življenja v Švici

Informacije so na voljo na spodnji povezavi https://www.zalozba5ka.com/evtanazija-postopek-pridobivanja-zdravnika-v-svici/... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
108

Zahvala

V Srebrni niti se zahvaljujemo gospe, ki želi ostati anonimna, ki je prijazno darovala odlično hojco drugi starejši gospe (obe iz Ljubljane), ki jo bo z veseljem uporabljala. Dobra dela štejejo…... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
111

Ugotovitve in pričakovanja Srebrne niti v času zadnjega vala množičnih okužb s covidom-19

Ponovno pa ob tem poudarjamo, da brez novih kadrovskih standardov in normativov in dodatnih zaposlitev v socialnih zavodih tako na področju socialne oskrbe kot tudi zdravstvene nege ne delamo v dobro ... read more..

ZPPKŽ
Biserka Marolt Meden
85

Oddaja Na glas: Evtanazija, za ali proti? BK TV in Lokalec.si

V tokratni oddaji Na glas smo se posvetili prostovoljni evtanaziji oziroma pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bolnih, onemoglih oseb. Ob tem pa smo se spregovorili o razlogih za evtanazijo ko... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
224

Zahteva po vključitvi strokovne in zainteresirane javnosti v pripravo pravilnikov in podzakonskih aktov za Zakon o dolgotrajni oskrbi

21.1.2022 Podpisane organizacije pozivamo Ministrstvo za zdravje, da nemudoma pristopi k pripravi pravilnikov, podzakonskih aktov in popravkov drugih zakonov, ki so nujni, da bo Zakon o dolgotrajni o... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
217

Predlogi Srebrne niti za stranke na volitvah

V ponedeljek, 17. januarja 2022, smo vsem parlamentarnim strankam in tistim, ki  v medijih napovedujejo nastop na volitvah 2022 posredovali predloge Srebrne niti za njihove volilne programe. Do d... read more..

Novice
Biserka Marolt Meden
111

Zahteve civilne družbe za stranke na volitvah 2022

Danes smo organizacije in posamezniki_ce združeni v iniciativo Glas ljudstva na Trgu Republike predali naše zahteve (https://glas-ljudstva.si/) političnim strankam, ki bodo kandidirale na prihajajočih... read more..

Mediji o nas
Biserka Marolt Meden
158

»Seveda zaposleni v DSO niso krivi«

Delo, 10. 1. 2021 »Seveda zaposleni v DSO niso krivi«V združenju Srebrna nit oporekajo decembrski odločbi zagovornika načela enakosti o nediskriminaciji starejših v epidemiji. https://www.delo.si/ma... read more..

ZPPKŽ
Biserka Marolt Meden
96

Pomoč pri končanju življenja tudi pri nas? 'Nikomur se ne bo zgodilo, da bi bil usmrčen proti svoji volji'

V Avstriji je z novim letom začel veljati zakon, ki odraslim osebam z neozdravljivo boleznijo ali trajnim hudim zdravstvenim stanjem omogoča, da se odločijo za asistirano smrt. Kot poudarja sogovornik... read more..

Rezultati 1 - 28 od 28