POZOR. Oddaja, posneta 7. oktobra 2022, že drugič prestavljena na sporedu naše javne RTV SLO in končno predvajana. Prvič zaradi referendumskih pravil, čeprav  v njej ni bilo nobene besede o glasovanju na referendumu in drugič zaradi uredniške politike, ker dolgotrajna oskrba in revščina lahko počakata. Kot čakata že dvajset let ...

DOSTOJNA STAROST

V PETEK, 9. DECEMBRA OB 17.20 NA TVS 1

Dobra petina prebivalcev Slovenije je starejših od 64 let. Med njimi je žal preveč takih, ki so socialno izključeni, ne samo zaradi svoje starosti, ampak tudi zaradi revščine. Osnovna ekonomska in materialna varnost je bistvena za kakovostno življenje v starosti, za dostojanstvo pa je nujna tudi enakopravna in humana obravnava starejših. Povprečna pokojnina v Sloveniji le malo presega prag tveganja revščine, več kot 50 odstotkov upokojencev pa dobiva mesečno pokojnino, bistveno nižjo od tega. Na prvem mestu takrat niti ni dostojno življenje, ampak preživetje. Kje so tveganja za revščino največja, kdo ji je najbolj izpostavljen? Starejšim je namenjenih kar nekaj oblik pomoči, a kako so te pomoči dostopne, kako dobro jih starejši sploh poznajo?

V oddaji bo izkušnje o tem, kako preživeti z eno skromno pokojnino in kakšni so njuni strahovi, delil starejši par z Raven na Koroškem, o pravici do dostojne starosti pa se bomo pogovarjali z Biserko Marolt Meden iz Združenja za dostojno starost Srebrna nit. 

DOSTOJNA STAROST BMM nov 2022 RTV SLO

 

Arhiv novic