Društvo Srebrna nit je na današnji novinarski konferenci predstavilo pobudo za pravno ureditev evtanazije, ki jo je podpisalo več kot 120 podpisnikov z različnih področij delovanja. Ob zavzemanju za dolgotrajno oskrbo in dobro paliativo se v društvu zavzemajo tudi za svobodno odločanje posameznika o dokončanju življenja ali dobri smrti.

 

Kot je uvodoma pojasnila predsednica društva Biserka Marolt Meden, se v društvu Srebrna nit prizadevajo za bolj kakovostno življenje v tretjem življenjskem obdobju. V društvu si namreč želijo, da bi imeli vsi starejši - tako tisti, ki še bivajo doma, a potrebujejo različne oblike pomoči, kot tisti, ki so v bolnišnici ali pa v domu starejših -, strokovno, prijazno, dostopno in dostojno socialno in zdravstveno oskrbo.

V nadaljevanju so člani društva in nekateri podpisniki pobude predstavili argumente, zakaj želijo, da država omogoči svobodo odločanja o lastni smrti. Upokojena učiteljica Alenka Čurin Janžekovič se javno zavzema za uzakonitev evtanazije kot pravice do dostojne smrti v Sloveniji in si sama ureja samomor z zdravniško pomočjo v Švici.

 

SIOL - o peticiji

Arhiv novic