Spoštovani,

dogajanja v družbi oziroma politiki vodijo v vse slabše pogoje za dostojno življenje starejših.

Srebrna nit - Združenje za dostojno starost si prizadeva za izboljšanje kakovosti življenja in humanega odnosa do starejših prebivalcev v R Sloveniji, zato smo pripravili pobudo za varuha starejših in jo natančno obrazložili (glej prilogo).

Ključno je, da smo ustrezno pripravljeni, ko bo sprejeta mednarodna Konvencija o pravicah starejših, ki bo naslednja velika pogodba o človekovih pravicah, sprejeta v Organizaciji združenih narodov in bo tako obveznost državam zagotovo naložila. Razdrobljeno strukturo človekovih pravic z vidika starejših je treba vzeti zares že tukaj in zdaj, v smislu sprejemanja potrebnih in zadostnih ter učinkovitih, na človekovih pravicah temelječih javnih politik.

V torek. 1. oktobra obeležujemo mednarodni dan starejših. Srebrna nit bo v okviru Festivala za tretje življenjsko obdobje na okrogli mizi v Cankarjevem domu ob 11.30 spregovorila o nujnih pogojih, ki bodo starejšim omogočili dostojno starost.

V ponedeljek, 30. septembra 2019, se bo Srebrna nit – Združenje za dostojno starost sestalo z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom in ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenijo Klampfer. Na sestanku pričakujemo konkretne odgovore na naše javno pismo iz avgusta (ga ponovno prilagamo).

 

Lep pozdrav
Biserka Marolt Meden, predsednica Društva Srebrna nit

 

docxJavno pismo politikom Republike Slovenije - avgust 201980.95 KB

docxPobuda vladi - Varuh starejših - SEPT79.35 KB

docxSrebrna nit - sporočilo za javnost - Varuh starejših 26.9.201994.37 KB

Arhiv novic