Spoštovani predsednik vlade, gospod Janez Janša,

v Društvu Srebrna nit – Združenju za dostojno starost že več kot 3 leta predlagamo in opozarjamo na nujne spremembe v skrbi za starejše, še posebej v domovih za starejše.

V tem času so se zamenjale tri vlade. V vsakokratni koalicijski pogodbi veliko obljubljenega, aktivnosti premalo.

Skrbi pa nas popolna neodzivnost pristojnih ministrov in drugih odločevalcev na pobude in predloge civilne družbe v letošnjem letu.

V zadnjih dveh mesecih smo posredovali naslednja javna pisma:

  • 18. 3. 2020 Ne dovolimo, da starejši preživljajo to težko obdobje v prepričanju, da smo pozabili na njih
  • 23. 3. 2020 Srebrna nit opozarja na diskriminacijo starejših v zvezi z novim obratovalnim časom trgovin in s tem na kršenje njihovih pravic
  • 30. 3. 2020 Skrb za starejše v domovih - česa ne smemo dovoliti v času epidemije
  • 9. 4. 2020 NUJNO UKREPAJTE V DOMOVIH STAREJŠIH!
  • 30. 4. 2020 Ob dnevu Evropske medgeneracijske solidarnosti
  • 6. 5. 2020 Kaj moramo narediti, da se v prihodnji epidemiji ne bo ponovila težka situacija v domovih starejših
  • 7. 5. 2020 Želimo krepiti medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost (Srebrna nit je zaskrbljena zaradi izjave vodje strokovne skupine na Ministrstvu za zdravje red. prof. dr. Bojane Beović v zvezi z njenim priporočilom o razseljevanju večgeneracijskih družin v času epidemije s COVID-19)

Kljub temu, da je celo Varuh človekovih pravic poslal dopis na Ministrstvo za delo družino in socialne zadeve, naj Srebrni niti odgovorijo in tudi Varuha o tem obvestijo – nobenega odgovora iz vašega kabineta in Ministrstva za zdravje ter Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Po zadnjem pismu nas je poklicala prof. dr. Bojana Beović in dogovorili smo se za sodelovanje.

Ministrstvo za zdravje je upoštevalo le nekaj manjših pobud v svojih okrožnicah.

Stanje na področju skrbi za starejše je v Sloveniji zadnjih 20 let tako slabo, da so nujne korenite spremembe in aktivnosti takoj.

Graf, kjer je predstavljen delež stanovalcev domov za starejše med smrtnimi žrtvami COVIDA-19 v nekaterih državah EU, je dovolj zaskrbljujoč za našo državo, da se je potrebno problematike nemudoma lotiti, kar se od vlade tudi pričakuje.

graf

 V zadnje javno pismo 5. maja 2020 smo zapisali:

Odgovore na naše pobude pričakujemo v roku 14 dni, o čemer bomo obveščali tudi javnost in po potrebi komisarko EK za človekove pravice. Do sedaj na vsa javna pisma nismo prejeli nobenega odgovora z obeh pristojnih ministrstev, kar kaže na svojevrstni odnos odločevalcev do civilne družbe! Prejeli smo le odgovor MNZ v zvezi z nakupovalnim časom za starejše.

Ker odgovorov še ni, vas obveščamo, da bomo po 20. maju 2020 o stanju v domovih starejših in drugih diskriminatornih situacijah za starejše v Sloveniji in neprimernem odnosu do civilne družbe obvestili gospo Dunjo Mijatović, komisarko EK za človekove pravice.

S spoštovanjem,
Biserka Marolt Meden,
predsednica Srebrne niti

Arhiv novic