Javno pismo

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša
Podpredsednica Vlade RS Aleksandra Pivec
Minister brez resorja Zvonko Černač, pristojen za strateške projekte in kohezijo
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj
Minister za zdravje Tomaž Gantar

Črpanje EU sredstev v korist starejših

Minister Zvonko Černač je na novinarski konferenci 8. maja, 2020 govoril o sproščanju sredstev iz evropskega strukturnega in kohezijskega sklada.
V skladu s sklepi Evropskega parlamenta v marcu in aprilu, ki se je hitro odzval na stanje med pandemijo in po njej, so se sprostili mehanizmi za uporabo sredstev iz obstoječe finančne perspektive. Po besedah ministra Černača so v Republiki Sloveniji v aprilu zagotovili podlage za prerazporeditev 280 milijonov evrov zaradi povečanih potreb ob pandemiji. V aprilu je bil tako spremenjen operativni program za obdobje 2014 – 2020.

Tako bodo zagotovljena dodatna sredstva tudi za zdravstvo – prenovili in zgradili naj bi novo infekcijsko kliniko in kupili opremo za potrebe zdravstva.
Zanima nas, če je med nujnimi povečanji kapacitet, za katere so namenjena evropska sredstva, tudi kakšna negovalna bolnišnica, oziroma so bila planirana sredstva za dokončanje investicije v Vrtojbi in Osilnici, saj se je v domovih za starejše v času pandemije pokazalo kritično pomanjkanje kapacitet in že skoraj 13.000 državljanov čaka na sprejem v dom.

In končno, zanima nas, kako poteka priprava predlogov za oblikovanje prioritet za prihodnje programsko obdobje 2021 – 2027. Ali še velja obljuba iz leta 2019, da se bo poskušalo pridobiti sredstva za modernizacijo socialne infrastrukture obstoječih domov za starejše in za nove namestitve.

V pričakovanju odgovorov vas lepo pozdravljamo,

 

Biserka Marolt Meden,
predsednica Srebrne niti

Arhiv novic