Izjava

Ob Mednarodnih dnevih boja proti nasilju nad ženskami v Srebrni niti opozarjamo na nasilje nad starejšimi ženskami

Od 25. novembra do 10. decembra vsako leto potekajo mednarodni dnevi boja proti nasilju nad ženskami. V Srebrni niti želimo ob tem posebej spomniti na nasilje, ki se dogaja nad starejšimi ženskami. Vsakršno nasilje na ne glede na spol ali starost odločno obsojamo.

Sprememba vrednot v družbi, staranje prebivalstva, sprememba življenjskega sloga, manj številčne družine, manj medgeneracijskega povezovanja in skrbi za družinske člane, manj spoštovanja, altruizma in občutka za sočloveka, razslojevanje družbe, revščina, v času epidemije pa še specifični problemi v družini in družbi … vse to in mnogo drugega lahko prispeva k nasilju in diskriminaciji starejših, še posebej  žensk; govorimo o pojavu sovraštva do starejših - starizmu, ki je v naši družbi žal v porastu.

Po statističnih podatkih so starejše ženske posebej ogrožena skupina: gre za fizično, psihično, socialno in ekonomsko ranljivo populacijo; veliko je revnih, živijo same, so vdove ali ločene, lahko brez svojih bližnjih ali z njimi nimajo stikov, lahko pa živijo v skupnem gospodinjstvu, skupni hiši in se ne razumejo, itd.

Veliko je danes ekonomskega nasilja, saj so neredki primeri, ko z eno (lahko zelo nizko) pokojnino živi tri generacijska družina. Pojavljajo se zlorabe starejših žensk s strani bližnjih, kot so nepravilna poraba prihrankov, posesti ali lastnine. Kaznivih dejanj nad starejšimi je po podatkih policije pri nas približno 5000 na leto, njihovo število se vsako leto zviša za cca 300, v času korona epidemije najbrž še več. Utesnjenost med štirimi stenami, posebej bivanje z ljudmi, ki se slabo razumejo, celo sovražijo, so povečali nestrpnost, nesoglasja, sovraštvo in nasilje, tja do tragičnih dogodkov. Tudi v naši državi.

Tudi druge vrste nasilja: fizično (telesne poškodbe, pojavljajoči se zlomi, padci, podplutbe, poškodbe obraza, očesni hematomi, pogosti obiski urgentnih oddelkov, t. i. »padanje po stopnicah« in drugo so lahko posledice telesnega/fizičnega nasilja), socialno (zapiranje, zaklepanje v prostore, izoliranost, socialna prikrajšanost), spolno nasilje in zloraba, se neredko pojavljajo tudi v starosti. Zelo pogosto je psihično nasilje, šikaniranje, poniževanje starejših žensk iz več razlogov, na primer posmehovanje zaradi psihofizičnih lastnosti (inkontinenca, demenca, kronične bolečine, slaba pomičnost, počasno ali nerodno uživanje obrokov, slabša skrb za osebno higieno in svojo okolico). Posebna oblika nasilja je tudi zanemarjanje; ženske so zapuščene, lačne, žejne, dehidrirane, slabo umite ali ležijo v telesnih izločkih, v zanemarjenih oblačilih, pozabljene od vseh, v bolečinah ali celo umiranju. Skrbi nas, da se to področje nasilja, tudi zaradi nesprejetja Zakona o dolgotrajni oskrbi, še povečuje.

Posebna oblika nasilja, ki je nesprejemljiva in obsojanja vredna - v času epidemije, bo imela hude posledice za mnogo starejših in krhkih ljudi, ki bivajo v domovih starejših; gre za popolno zaporo domov, izolacijo, brez obiskov svojcev, brez posedanja nepomičnih, sprehoda, brez drugih aktivnosti, …Ljudje (od tega je ponovno več žensk) so zaprti v svoje sobe, umaknjeni od vsega in vseh, oropani socialnih stikov, svežega zraka, zlasti obiskov najbližjih, ki so praktično onemogočeni že več mesecev. Več raziskav potrjuje, da starejši, ko se enkrat uleže (ali ga poležejo) v posteljo, praktično ne vstane več. Enako je s kognitivnimi sposobnostmi in komunikacijo. Tudi v domovih starejših (ne le doma) ljudje več tednov niso skopani, slabo nahranjeni, dehidrirani (pomanjkanje osebja je ena od oblik nasilja), socialno izolirani, da vložnih listov, neke vrste triaže za primer obolenja zaradi covida-19 - brez njihove vednosti - ne omenjamo. Gre za hude oblike nasilja, po vseh definicijah.

Pred kratkim smo v Srebrni niti opozorili na pojav nasilja s strani različnih akviziterjev. Opozorili smo starejše in njihove bližnje, naj bodo pozorni na ta razširjen pojav tako na telefonske klice distributerjev kot na obiske nepoznanih oseb pred domačimi vrati.

Nasilje nad starejšimi ženskami je še vedno družbeno in kulturno skrito, o tem se malo govori, družba mu ne pripisuje posebnega pomena. Hude, žalostne zgodbe posameznic se komaj kdaj slišijo, pa še za to poskrbijo civilno družbene organizacije in združenja. Javno znani so sicer podatki o nasilju nad starejšimi ženskami v »normalnih« časih, posebej v domačem okolju, ki bi moralo biti najbolj varno in prijazno. A nasilje tudi same (posebej s strani bližnjih) pogosto skrivajo, povzročitelje celo zagovarjajo, saj so odvisne od njihove pomoči.

Kakršnokoli nasilje nad ženskami bodisi da gre za psihične in čustvene zlorabe bodisi za fizično obračunavanje, ekonomsko prikrajšanost, spolno nasilje,… je nesprejemljivo in nedopustno in ga v Srebrni niti obsojamo. Apeliramo na preprečevanje, prepoznavanje in prijavljanje nasilja v razsežnosti družbene skrbi. Gre za pomoč v stiski, ki jo bomo morda jutri potrebovali sami.

Zahvala pa vsem, ki to področje prepoznavate in pomagate tako na individualni kot na sistemski ravni.

 

Pripravila:

Darinka Klemenc,                                             Biserka Marolt Meden,
Članica IO Srebrne niti                                            predsednica Srebrne niti

Arhiv novic