Ministrstvo za zdravje
NIJZ
Varuh človekovih pravic
Zagovornik načela enakosti
Komisija RS za medicinsko etiko

 

V Srebrni niti – Združenju za dostojno starost si že več let prizadevamo za izboljšanje kakovosti in varnosti življenja starejših v vseh okoljih. Zato javno nasprotujemo tudi nepravičnemu razdeljevanju cepiva proti Covid – 19. Zasledili smo namreč, da so na Medicinski fakulteti v Ljubljani, v UKC Ljubljana  in najbrž še kje, cepili ljudi, ki še niso na vrsti, in ne po shemi, ki jo je objavil NIJZ. V medijih nadalje beremo, da je »na ljubljanski medicinski fakulteti po cepljenju zaposlenih ostalo nekaj odmerkov, ki so jih prejele tudi druge osebe, domnevno svojci nekaterih zdravnikov. O cepljenju najstarejših svojcev zaposlenih razmišljajo tudi na ljubljanskem onkološkem inštitutu, seznam so delali tudi v kliničnem centru«.

Pojasnilo MF, rekoč da to počno, »ker je poraba cepiva vezana na zelo kratek rok in je bilo torej cepivo treba porabiti, naj bi izvajalec cepljenja ponudil možnost cepljenja s preostalimi odmerki tudi drugim osebam, ki so se želele cepiti,"  po naše ni primerno in moralno. Glede na to, kako počasi in v majhnih količinah prihaja cepivo v zdravstvene domove, recimo tudi v okolici Ljubljane (Kamnik, Domžale, Vrhnika,…), ki so samo nekaj kilometrov oddaljeni od Ljubljane, transport tega ostalega cepiva ne bi smel biti sporen. V določenih zdravstvenih domovih niso uspeli še niti dobro začeti cepiti in to najbolj ogroženih skupin. Nenazadnje bi se cepivo, če ostaja v UKCL in na MF, lahko dodelilo ZD Ljubljana. Prav tako krožijo v javnosti različne informacije, ki ne kažejo na spoštovanje navodil NIJZ.

Ocenjujemo, da gre ponovno za diskriminacijo, za zmešnjavo, ki je nihče ne nadzira, vezano na starost in onemoglost ranljivih skupin, kamor spadajo starejši. Gre za še eno obliko starizma, neprimeren odnos do starejših.

Javno zahtevamo, naj se neetična praksa cepljenja takoj prekine in naj se upoštevajo sheme cepljenja, ki so jih uradno objavili (in obljubili njihovo realizacijo) na NIJZ. Vse drugo je nepravično, neetično, vredno obsojanja.

Tudi predsednik vlade je javno zapisal, da je bila »strategija cepljenja z določenimi prioritetnimi skupinami v skladu s smernicami EU sprejeta 3. decembra 2020 in velja za vse izvajalce cepljenja".

Vir

 https://www.24ur.com/novice/korona/na-ukc-lj-zeleli-cepiti-sorodnike-zaposlenih-nijz-pa-prednost-imajo-starejsi-od-80-let.html

Pripravila Darinka Klemenc


Biserka Marolt Meden, predsednica Srebrne niti

Arhiv novic