Številka:         181-2/2021/21

Datum:           5. 2. 2021

 

 

ZADEVA:       Javno pismo Ne zapirajte osnovnih šol zaradi starejših - odgovor

 

Spoštovani,

v Kabinet predsednika vlade smo prejeli vaše javno pismo s pozivom, naj osnovnih šol ne zapiramo zaradi starejših.

Zagotavljamo vam, da so odločitve Vlade RS glede poteka izobraževanja plod tehtnega in strokovnega premisleka, v okviru katerega se vedno znova tehta pomen socializacije otroka oziroma mladostnika in skrbi za njegovo zdravje in življenje. Zavedamo se, da izobraževanje na daljavo ne more v celoti nadomestiti izobraževanja v razredu, vendar je bila to v dani situaciji zagotovo najbolj optimalna rešitev izvedbe in organizacije izobraževalnega procesa, ki hkrati ne vpliva na spremembe šolskega koledarja.

Ne strinjamo se z vašo tezo, da Vlada RS z ukrepi spodbuja odklonilen odnos do starejših ali celo vzgaja mlade v duhu, da so starejši krivi, ker oni ne smejo v šolo. Prav nasprotno, ves čas epidemije govorimo o medsebojni solidarnosti in odgovornem obnašanju vsakega posameznika, ki sta ključ do našega skupnega cilja, to pa je zajezitev epidemije. Tako kot je šola del skupnosti, tako je del skupnosti tudi dom za starejše občane. Vsako žarišče znotraj skupnosti je potrebno obravnavati z vso resnostjo, hkrati pa v čim večji meri zaščititi prav vse, ki v skupnosti živijo. Odpiranje šole ali katere koli druge dejavnosti kljub žarišču v neki skupnosti bi kazalo prav na sebičnost in neodgovornost do skupnosti kot celote.

Načrt sproščanja in s tem kriteriji za sproščanje ali zaostrovanje ukrepov po posamičnih statističnih regijah so jasni in že večkrat podrobno predstavljeni. Vsi ukrepi, ki jih Vlada RS sprejema, so tako vnaprej predvidljivi. Državljane prav tako vseskozi pozivamo, da spremljajo podatke in infografike na naših spletnih straneh, s čimer je slika, kakšni ukrepi bodo veljali v določeni regiji glede na trende, ki se obetajo, zelo jasna in poznana.

Vse nas čaka še nekaj napornih tednov, pri čemer bodo obstoječi ukrepi in priporočila stroke kljub cepljenju, ki v Sloveniji uspešno poteka že več kot mesec dni, še vedno izjemno pomembni.

Prijazen pozdrav,

Peter Šuhel
VODJA KABINETA

 

pdfOdgovor Srebrna nit_050221_P114.71 KB

Arhiv novic