Direktorjem in direktoricam domov starejših
Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Ministrstvu za zdravje
Skupnosti socialnih zavodov Slovenije
Medijem

 

Srebrna nit poziva: odprite domove starejših  

 

Spoštovani,

v Srebrni niti – Združenju za dostojno starost ves čas epidemije (in tudi sicer) spremljamo, kako živijo starejši v domovih starejših in tudi tisti, ki preživljajo jesen življenja na svojih domovih. 

Vsi vemo, kakšna je žalostna bilanca obolelih in umrlih v DSO-jih, zato je ne bomo ponavljali. Ponavljamo pa, da so kadrovski normativi v domovih močno podhranjeni. Zato naše združenje že ves čas delovanja opozarja odločevalce, da bi morali nemudoma sprejeti posodobljene kadrovske normative tako za zdravstveno kot socialno oskrbo in urediti paliativno oskrbo.

Domovi starejših so praktično (z redkimi premori in izjemami) zaprti leto dni, Ponekod so sorodnike zelo redko spuščali k svojim bližnjim. Sicer pa so starejši, bolj ali manj sami, životarili za štirimi zidovi, kot da so se domovi spremenili v nedostopne in  nepredušno zaprte utrdbe.

V zadnjem času je skrb vzbujajoče neustrezno sproščanje obiskov po presoji vsakega doma oziroma njegovega direktorja/direktorice posebej. Navodila oz. priporočila Ministrstva za zdravje! so jasna in ne predvidevajo omejevanja tam, kjer to ni potrebno.

 »Časovno omejevanje obiskov pri uporabnikih, ki so okužbo z virusom SARS-CoV-2 preboleli in bivajo v svoji sobi, ni utemeljeno. Svojci, ki prihajajo na obisk in pri tem upoštevajo vse ukrepe za preprečevanje prenosa virusa SARSCoV-2, nikogar ne ogrožajo in ne širijo okužbe. Obiske pri osebah, ki potrebujejo pomoč, npr. nepomični, slabo pomični, osebe z demenco in slabovidni, ki potrebujejo večji obseg pomoči (npr. pri hranjenju in ohranjanju psihofizičnih sposobnosti) je potrebno celo spodbujati.«

Glede na dejstvo, da je večina stanovalcev domov že prejela oba odmerka cepiva, mnogi pa so že bili izpostavljeni okužbi z virusom  SARS CoV 2, menimo, da je dopustno in možno sprostiti ukrepe omejevanja obiskov, ob upoštevanju vseh drugih ukrepov za preprečevanje prenosa virusa.

Dovolj je bilo omejevanja v imenu »previdnosti«!

Stanovalcem domov je treba takoj zagotoviti neomejene stike s sorodniki. Potrebno jim je omogočiti normalno gibanje znotraj in v okolici doma ter  obiske, ne glede na pogostnost in uro. Cone v domovih naj ne omejujejo potrebnih, pričakovanih in plačanih dejavnosti v domu. Država naj krepi javni socialno-zdravstveni sistem in poskrbi za nujne novogradnje in preureditve v smislu večje kakovosti bivanja.

V Srebrni niti razumemo, da je bilo delo zaposlenih na okuženih (in vseh drugih) oddelkih težko in nevarno, zato se ponovno zahvaljujemo vsem, ki so se v tem času ob premajhnem številu zaposlenih trudili za naše starejše, žal mnogi tudi sami zboleli.

Starejši ljudje si zaslužijo človeka vredno življenje in, kolikor se le da, vsebinsko bogato življenje. Nedvomno jim predstavljajo stiki s sorodniki, prijatelji, obiskovalci nasploh eno od pomembnejših potreb.  Verjamemo, da ni  potrebno spominjati na dolžnosti in obveznosti pristojnih, a kljub temu se ponovno oglašamo prav s pozivom, da se takoj uredi režim obiskov in druge pomembne zadeve pri oskrbi starejših. 

Biserka Marolt Meden
predsednica Srebrne niti


 

Spoštovana ga.  predsednica,  ga. Meden in vaše cenjeno društvo Srebrna nit

Izredno cenim, da se med drugim tudi  zavzemate za starejšo populacijo Slovencev, za komoditet preživljana prostega  časa v  naših mestih. Seveda so javni WC-ji in posedanje na klopeh, del tega neizbežni. Nekaj javnih  sanitarij je hvala bogu ves čas na voljo, sem pa prepričana, da bomo do Velike noči tudi posedali po klopeh po vseh županijah naše domovine.

Zahvale vredna pa  so tudi   vsa vaša priporočila, oziroma apeli vsem odločevalcem v naši državi, da je treba nujno , ne danes, včeraj, bolje poskrbeli za starostnike, tako mobilne ki še živijo v svojih domovih, kakor šibke  in ranljive, ki so bili  primorani tako ali drugače zamenjati svoj dom, za namestitev v domu starejših. Ta selitev  nam vsem zelo poznana , ki imamo svoje najdražje v domovih po Sloveniji, se izkazuje za skrajno nedostojno življenje in iz dneva v dan smo priče kršenju človekovih pravic, slabe oskrbe, zanemarjenja in terorja , ki se izvaja nad njimi. Kontrole žal ne funkcionirajo. Nam svojcem izgleda kot, da vodstva domov s pridom izkoriščajo virus covid 19, saj jim omogoča samostojno odločitev o marsičem. Kot vemo je cepljenje zaposlenih neobvezno, obiski svojcev pa so še naprej lahko le  1x tedensko , s predhodno najavo, morda 2x, in so vezani na 30 minut.

Glede na to, da so starostniki v domovih, v  večini že prejeli tudi drugi odmerek cepiva, smatram, da svojcem obisk ne bi smel bit omejen ne na čas, ne na datum. Ne jemljite mojega pritoževanja osebno, to so stiske večina svojcev, ki si ne upajo z besedo na dan. Stiske pa se kažejo prav tako pri varovancih ,so  shirani, žalostni, večina  njih je postala dodatni invalid, postali so nepokretni, veliko jih ume zaradi žalosti in tudi zanemarjenosti. Ljubljanska urgenca je prva  priča o stanju pripeljanih starostnikov, ki živijo v domovih , kjer ni zadostne hidracije in  kjer botruje huda podhranjenost .Predvsem v času korone, se je stanje dodatno drastično poslabšalo.

Naj Vam povem, da je nekaj svojcev že naslovilo odprta pisma tako na  NIJZ, MZZ, VARUHU ČLOVEKOVIH PRAVIC, v upanju, da se bo le  kdo    zavzel za varovance, ter  nas svojce, da se nam omogoči ponovno neomejen  osebni stik , seveda na varen način .Pristojni so domovom  sicer izdali priporočila, nikakor pa  prepoved in omejevanja obiskov ,direktorji domov pa so priporočila obrnili v svojo korist in vodijo svojo domsko politiko. S tem kršijo  vse človekove pravice svojim varovancem, kakor tudi nam svojcem.

Obračam se na Vas v svojem  imenu, kakor tudi v imenu ostalih obupanih svojcev, da tudi vi javno pozovete  vladne odločevalce , socialne službe po domovih, varuha človekovih pravic, direktorje domov , da se ta kalvarija oskrbovancev in nas svojcev nemudoma preneha in se izpostavi ponoven, neomejen, ljubeči, osebni stik, ki je nujno potreben.

Skupaj bomo zmogli in za naše najdražje poskrbeli.

Hvala ga. Biserka, ostanite zdravi,
prisrčen pozdrav, Brigita Kneževič

Arhiv novic