Spoštovani

Predzadnjo jesen, 10. 10. 2020 je bil ustanovljen Urad za demografijo, ki ga je v aprilu letos, spet tik pred volitvami, slavnostno odprl predsednik Vlade. Ko beremo, kdo vse je tam zaposlen, ni to niti približek urada za demografijo, kot ga potrebujemo, smo si ga želeli in ga pričakujemo. Gre samo še za en primer organa, kjer vladajoče stranke koalicije, predvsem najmočnejša SDS, vanj umeščajo svoje strankarske kadre, med katerimi je težko najti osebe s primernimi (kaj šele dobrimi) strokovnimi in zaposlitvenimi referencami za delo na področjih urejanja medgeneracijskih razmerij, predvsem pa urejanja nezavidljivega položaja blizu 430.000 ljudi, starejših od 65 let.

Ugotovitve Srebrne niti, večkrat predstavljene javnosti, tudi v zadnjih mesecih predstavljene političnim odločevalcem, so – žal – nespremenjene in še vedno držijo. Ponovno je starejša populacija potisnjena na obrobje družbe, noben državni organ se sistematično in celovito ne ukvarja z njo. Razmere na tem področju jasno izkazujejo in potrjujejo potrebo po ustanovitvi samostojnega ministrstva za starejše, ki bo v celoti in s kontinuiteto delovanja odgovorno za ta del prebivalstva Slovenije.

 

V Srebrni niti tako še vedno vztrajamo pri zahtevi po samostojnem ministrstvu za starejše v Republiki Sloveniji. Volitve 24. aprila 2022 so mejnik, ko pričakujemo, da bodo utemeljena pričakovanja glede njegove ustanovitve zapisana v skorajšnji koalicijski pogodbi političnih strank, ki jim bo volilno telo podelilo mandat in ki bo novo vlado RS zavezala k udejanjenju te zahteve.

Več v priponki.

docxSN javno pismo Komu je namenjen urad za demografijo 20. 4.88.32 KB

Lepo vas pozdravljamo.

Biserka Marolt Meden,

predsednica Srebrne niti

Arhiv novic