Lizbona, 12. maja (STA) - Portugalski parlament je danes izglasoval končno različico zakona, ki dekriminalizira evtanazijo. S tem se bo Portugalska pridružila redkim državam, ki osebam z neozdravljivo boleznijo omogočajo, da končajo svoje trpljenje. Vprašanje je močno razdelilo to globoko katoliško državo in naletelo na nasprotovanje predsednika države.

Zakon je bil sprejet predvsem po zaslugi socialistov, ki imajo v parlamentu absolutno večino. Od 230 poslancev jih je za zakon glasovalo 129, proti jih je bilo 81, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Potrjujemo zakon, o katerem smo večkrat glasovali z zelo veliko večino," je dejala socialistična poslanka Isabel Moreira, ena glavnih zagovornic dekriminalizacije evtanazije. Današnje glasovanje je bilo četrto v treh letih.

Besedilo zakona je bilo večkrat preoblikovano zaradi pripomb konservativnega predsednika Marcela Rebela de Souse, ki je nanj dvakrat vložil veto, in po tistem, ko je bil zlasti zaradi "nejasnosti" še dvakrat izpodbijan na ustavnem sodišču.

Nova različica zakona zdaj določa, da je evtanazija dovoljena le v primerih, ko "samomor z medicinsko pomočjo ni mogoč zaradi telesne nezmožnosti pacienta". Po poročanju portugalskih medijev bi lahko zakon začel veljati jeseni.

Portugalska se bo tako pridružila nekaterim drugim evropskim državam, ki so že sprejele zakone, ki neozdravljivo bolnim omogočajo pomoč pri končanju življenja.

Nizozemska je aprila 2002 kot prva država na svetu legalizirala aktivno evtanazijo, pri kateri zdravniki dajo smrtonosne odmerke zdravil bolnikom, ki trpijo za neozdravljivo boleznijo. Prav tako je legalizirala pomoč pri samomoru, kjer lahko bolniki prejmejo pomoč, da si prostovoljno vzamejo življenje.

Sledila ji je Belgija maja 2002, ki je sprejela evtanazijo in pomoč pri samomoru. Sosednji Luksemburg je leta 2009 dekriminaliziral evtanazijo in pomoč pri umiranju, junija 2021 pa je sledila Španija, ki je legalizirala obe praksi.

Švica, ki sicer prepoveduje evtanazijo, že desetletja dovoljuje pomoč pri samomoru, zaradi česar je postala cilj za bolnike iz vse Evrope, ki iščejo pomoč, da bi končali svoje trpljenje. Avstrija je prav tako legalizirala pomoč pri samomoru leta 2022, potem ko je tamkajšnje ustavno sodišče razsodilo, da je država kršila temeljne pravice državljanov s tem, ko je to prakso razglasila za nezakonito, navaja AFP.

2023-05-12/16:11
sg/spo
© STA 2023

Arhiv novic